Csak az egészség meglegyen

Kaláka koncert a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

„Csak az egészség meglegyen” címmel ad koncertet a Kaláka együttes a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Ismert költők, klasszikus és mai verseit hallhatja a közönség Kaláka dalokban, a Ferencvárosi Művelődési Központban.

A kaláka szó jelentése erdélyi népszokás: közös munka. Eredetileg házépítést jelentett. A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

A Kaláka együttes 1969-es megalakulása óta, több mint ötven éve egyet jelent a magyar és az egyetemes költészet kimagasló alkotásainak megzenésítésével. Mégpedig úgy, ahogy azt Kányádi Sándor fogalmazta meg a legtalálóbban: „kimuzsikálva a Gutenberg óta könyvekbe száműzött versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«”. A Kaláka önazonossága ugyanakkor elképesztő változatossággal párosul: éppen annyi zenei stílusban képes hiteles előadásra, ahány stílusban a kiválasztott versek íródtak, évszázadokon át. Azért a kimondottan az együttesre jellemző megszólalásmód is érvényesül: ezt garantálja a négy énekhang, valamint a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka. Harminc album, mintegy ezer dal, és sok-sok ezer Kaláka-koncert tanúskodik erről, határon innen és túl. 2000-ben Kossuth-díjat, 2004-ben Prima Primissima-díjat, 2014-ben pedig Magyar Örökség-díjat vehetett át.

Január 22., szombat, 18:30 – Ferencvárosi Művelődési Központ – 1096 Budapest, Haller u 27.

Csak az egészség meglegyen.

A Kaláka együttes tagjai és hangszereik:

  Becze Gábor – nagybőgő, gitár

  Gryllus Dániel – furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató

  Gryllus Vilmos – cselló, gitár, charango, koboz, doromb

  Radványi Balázs – mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

További részletek itt.

Hirdetés