SAMSARA

Pincéből a galériába - 27 képzőművész gondolja újra az elfeledett gyűjteményt.

2022. Február 25-én nyílik a rendhagyó művészeti együttműködés eredményét bemutató kiállítás a Nagyházi Galéria és Aukciósházban. Egy rég elfeledett, pincében porosodó művészeti gyűjtemény kapott új életet és értéket kortárs képzőművészeknek köszönhetően. A SAMSARA kiállítást Mónos Péter, a SAMSARA Projects alapítója álmodta meg és fogja össze.

A SAMSARA kiállítás alapját egy elhunyt üzletember gyűjteménye inspirálta. A gyűjteményhez Mónos Péter közel egy évvel ezelőtt jutott hozzá, és rögtön az alkotások újrapozícionálása mellett döntött. A rég elfeledett, a művészeti kánon szerint értéktelen alkotások mind időben, mind stílusban eltérő darabjait kortárs képzőművészek kapták meg, hogy azokat újrateremtsék, és új jelentéssel, értékkel ruházzák fel. A gyűjteményben a modern, eredeti, de soha fel nem fedezett festőtől a lelkes tanoncok által másolt képeken át a megfáradt antikon túl az értéktelen hamisítványokig minden akad; a sokféle, időben és stílusban eltérő gyűjtemény darabjain közel egy éve dolgozik az a 27 kiválasztott képzőművész, akiknek alkotásait a SAMSARA kiállításon láthatja majd a közönség. A projektben részt vettek ismert magyar kortárs alkotók és feltörekvő pályakezdő művészek is, akik az alkotói folyamat során teljesen szabad kezet kaptak, mindössze egyetlen szó adott nekik útmutatást: Szamszára.

(A szó - saṃsara - jelentése 'létforgatag'. A motívum nem egyetlen valláshoz kapcsolódik ... "A szamszára az ismétlődő születés és halál körforgását jelenti, amely során az élőlények lelke a haláluk után egyik testből a másikba vándorol (lélekvándorlás). Az ember karmája eredményeképpen újra és újra megszületik.")

“A gyűjtemény felmérése közben volt időnk elgondolkodni halálról, megváltásról, katarzisról, vagy éppen annak az elmaradásáról. Olyan gondolatok foglalkoztattak minket, hogy mi lesz azokkal az energiákkal, amik egy-egy ilyen képben rekednek? Mégis milyen kozmikus rang jut egy képnek, ami nem kell egy múzeumnak vagy aukciósháznak sem? Arra jutottunk végül, hogy ahelyett, hogy megszabadulnánk tőlük, inkább visszahozzuk őket a művészeti körforgásba, így adva számukra még egy esélyt.” - mondta Mónos Péter, a SAMSARA Projects alapítója. - “Nagy öröm volt számunkra, hogy ilyen sok művész mondott rögtön igent a felkérésünkre, ez is bizonyítja azt a feltevésünket, hogy érdemes még egy esélyt adni ezeknek a rég elfeledett alkotásoknak.”

Kiállító művészek: Ábel Tamás, Balázs Nikolett, Bácsfai Gábor, Bp. Szabó György, Csábi Ádám, Csizek Tamás,Dóczi Attila, Dóra Ádám, efZámbó István, Gabrielle K. Brown, Győrffy László, Imreh Sándor, Karácsonyi László, Koncz Gábor, Lázár Kristóf, Martin Henrik, Nagy Kriszta Tereskova, Nagy Marcell, Németh Dávid, Pataki Luca, Pál Bella, Sándor Eszter, Stark Attila, Töttös Kata, Üveges Mónika, Veres Balázs, Wahorn András

Kiállítás 2021. február 25., - 2021. március 04. között ingyenesen megtekinthető.

   Megnyitó: 2021. Február 25., 20:00

   A kiállítást megnyitja: Nagy T. Katalin, művészettörténész

Aukció: 2021. március 8., 17:00

   Nagyházi Galéria és Aukciósház

További információ az esemény Facebook oldalán érhető el.

Hirdetés