Palágyi Ildikó: Pillangó

“A mélységekben ott van a szárnyalás lehetősége”

Miként válhat egy nehéz élethelyzet erőforrássá? Többek között erről szól Palágyi Ildikó első magyar nyelvű dala a Pillangó. Az Indigó művésznéven ismertté vált énekesnő kislánya születése után először jelentkezik saját szerzeménnyel. A személyes és lírikus hangvételű alkotás felvétele Gyémánt Bálint gitárművész közreműködésével készült.

Palágyi Ildikó dalai az art-pop, a progresszív jazz és az elektronika találkozásából születnek. A műfaji sokszínűséget az érzelmes dallamok, a személyes szövegek és a pillanatot megragadó improvizáció egységesíti. A felvidéki születésű énekes-dalszerző eredetileg klasszikus énekesnek készült, később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének előadóművész szakán, majd tanári mesterképzésén diplomázott. 2018-ban teltház előtt mutatta be "Salt" című, Indigó alkotói néven megjelent debütáló szerzői nagylemezét. Zenei tanulmányaival párhuzamosan az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán gyógypedagógus, logopédus és pszichopedagógus diplomát, majd Boldizsár Ildikónál meseterapeuta végzettséget szerzett. Több felsőoktatási intézményben is oktat. Egy közel kétéves kislány anyukája.

Kislánya születése óta először jelentkezik új szerzeménnyel, ami egyből be is jutott A Dal című műsorba. Zenei pályafutását pedig az Indigó művésznevet hátrahagyva Palágyi Ildikóként folytatja. „Markánsan nem tudom és nem is szeretném már különválasztani zenész énemet életem más szerepeitől. Arra a „csomagra”, ami most vagyok - énekes, zenész, pedagógus, segítő szakember és nem utolsósorban édesanya - nincs jobb név, mint a Palágyi Ildikó. Úgy érzem, a kislányom születésével kísérletezőbb lettem az alkotásban. Teljesen átrendeződött bennem az, hogy mi az igazán fontos az életemben, és ez szabadságot ad. Kevésbé félek a hibáktól, ezáltal tágabb keretekben merek gondolkodni énekesként és szerzőként egyaránt. Bátrabban vállalom magam és a zeneiségemet, és talán ez az oka annak, hogy magyarul kezdtem írni” – emeli ki az énekesnő.

Ennek az újfajta művészi hozzáállásnak és gondolkozásnak debütálása a Pillangó című dal, amit Gyémánt Bálint gitárművésszel vett fel, a keverés és a master pedig Fenyvesi Márton munkája.  „A Pillangó nekem arról szól, hogy a mélységekben ott van a szárnyalás lehetősége. Hogy egy nehéz élethelyzetből kijőve az az út, amit megtettünk, képes erőforrássá válni. A dal személyes és lírikus hangvételét a hangszerelésben is tükrözni szerettem volna. Abból az intim megszólalásból indul, ahogyan a zongora mellett ülve megszületett, s ahogy enyhül a lélek, úgy színesedik és mélyül a hangkép” – meséli Ildikó.

A Pillangóhoz készült klip középpontjában a színekkel, fényekkel, textúrákkal való játék áll, megerősítve ezzel a dal néhol éteri, néhol pszichedelikus atmoszféráját. A különleges képi világ megvalósításához többek között kristályokat és üvegdarabokat használtunk. A dal személyes hangvétele arcközeli képekben tükröződik, és ahogyan megjelenik az erő a szárnyaláshoz, úgy válik a megjelenés is még légiesebbé. A klipet Szabó Szonja rendezte, az operatőr Polgár Csaba volt, a vágás pedig Szeremi Balázs munkája.

A Pillangó az énekesnő 2022-ben megjelenő kislemezének előfutára.  Spotify link itt.