Az eddigi legnagyobb nézőszámmal zárt a 8. Budapest International Documentary Festival

Bátor filmek mellett bátor közönség.

Idén január 22. és február 13. között zajlott a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, amely a világ rangos, sokszorosan díjnyertes dokumentumfilmjeit hozza el minden évben közönségének. Csak a mozikban több mint tízezren voltak kíváncsiak országszerte a kreatív, egészestés alkotásokra, amelyek között Oscar-díjra jelöltek is szerepeltek.

„A Budapest International Documentary Festival és közönsége ismét bizonyított. Szerencsére a bátor filmekre van igény, 8. fesztiválunk mérlege mutatja, hogy a közönséget napról napra jobban érdeklik és megmozgatják az önmagukért, másokért és az igazságért kiálló emberek történetei” – mondta Sós Ágnes alapító fesztiváligazgató.

Budapesten a Cinema City Mammutban 10 napon át, közel 50 filmet, mintegy 200 vetítésen, országszerte pedig további 10 nagyvárosban filmválogatást láthatott a közönség. A fizikai fesztivál után két héten át online folytatódott a fesztivál – a közönség kérésére.

Időközben a BIDF két versenyfilmje is a 94. Oscar-díj jelöltjei közé került:

A Menekülés (Flee) c. dán-francia-norvég-svéd alkotás (lásd fotó) 3 kategóriában (Legjobb animációs film, Legjobb dokumentumfilm, Legjobb külföldi film – Dánia), az Erőltetett menet (Ascension) c. amerikai film pedig a Legjobb dokumentumfilm kategóriában esélyes.

Fennállása óta a legnagyobb nézőszámmal zárt a 8. Budapest International Documentary Festival, ahol harminckét alkotás szállt versenybe. A szakmai díjakat nyolc kategóriában, a különdíjakat négy kategóriában hirdették ki.

A BIDF 2022 mérlege számokban:

•          több mint 10.000 mozinéző Budapesten és országszerte; ennek részeként csoportosan több mint 1000 középiskolás diák több mint 20 középiskolából.

•          valamint közel 9.500 online film lejátszás (az adat nem tartalmazza, ha többen tekintették még a filmeket háztartásonként) összesen 985 település nézőitől.

A fesztivál véget ért, de a BIDF filmjeivel év közben is találkozhat majd a közönség.

További információk a fesztivál hivatalos honlapján.