„Rózsa nyílik, szegfű hajlik”

Sebestyén Márta és zenésztársai koncertje az Urániában.

A világszerte ismert előadóművész, Sebestyén Márta „Rózsa nyílik, szegfű hajlik” című korabeli világzenei estjével lép az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadára március 6-án, vasárnap. Az előadás egyben a művésznő 45 éves pályafutásának összefoglaló, ünnepi koncertje is.

Sebestyén Márta több mint négy évtizedes művészi pályafutása során hitelesen képviselte az autentikus magyar kultúrát itthon és világszerte egyaránt. Stílust teremtett a magyar népdal színpadi megszólaltatásában, felvállaltan közvetítette a bartóki és kodályi hagyatékot. Különleges előadásmódjával nemzetközileg elismert előadóvá vált, aki világzenei feldolgozások (a Deep Forest) és Oscar-díjas filmprodukciók (Az angol beteg) világsikeréhez is hozzájárult. Énekelt többek közt a Sebő, a Muzsikás, a Vujicsics együttessel.

Az utóbbi tizenöt évben állandó partnere a színpadon Andrejszki Judit csembalóművész, a régizene nagyasszonya, aki az Urániában rendezett koncerten is társa lesz. „Egy népi alt és egy barokk szoprán találkozása” révén olyan dallamokat mutatnak meg, amelyeknek írott nyomai megtalálhatók a XVI-XVII. századi kódexekben, de feltűnnek élő népzeneként a XX. századi gyűjtésekben, amelyeket már hangfelvételeken is sikerült rögzíteni. Egy-egy dallamot tehát megszólaltatnak úgy is, ahogy például egy úrikisasszony ajkáról csendülhetett fel valamelyik XVII. századi kastélyban, és úgy is, ahogy azt Kodály Zoltán hallotta a XX. század elején a bukovinai asszonyoktól, vagy ahogy Kallós Zoltán rögzítette a XX. század második felében. Az előadáson végigkövethetjük egy-egy dallam néha egészen kalandos útját is: a mantovai herceg reneszánsz udvarától a bukovinai csűrig, a XVII. századi Apponyi-kódextől egy Szécsi Margit-versig, vagy éppen tanúi lehetünk egy ír és egy magyar dallam különös találkozásának.

Nemcsak az énekhangok révén találkozik majd a régizene és a népzene, hanem a hangszerek révén is. Megidéződik a csembaló és a cimbalom rokonsága, és megszólal például a tekerőlant, amely a XVIII. századig az arisztokrácia kedvelt hangszere volt, de a XIX-XX. századra népi hangszerré vált, így mindkét zenei világhoz közel áll. 

Mindebben olyan zenésztársak lesznek Sebestyén Márta és Andrejszki Judit segítségére, mint a tekerőlant hazai mestere, a játékosként és hangszerépítőként is jól ismert Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója és két fia, ifjabb Szerényi Béla és Szerényi Domokos, akik nemcsak tekerőlanton, de tárogatón, énekszóval és tánccal is kísérik az előadást. Fellép továbbá az autentikus népzene iránt elkötelezett, széki születésű Soós András és zenekara (Soós András- hegedű, Király Miklós – brácsa, Hegedűs Luca- cimbalom, Czaier Péter- nagybőgő), valamint Szabó Zsolt viola da gamba játékos.

2022. március 6., vasárnap 18:00

A koncertre jegyek kaphatók az Uránia pénztárában és online a filmszínház honlapján, valamint a jegy oldalán.