Görbe Tükör Filmfesztivál – A magyarhangya a Kétfarkú Kutya Párt közreműködésével bemutatja

3 friss és formabontó film, 6 ingyenes vetítés a Bem Moziban március 22-én és április 2-án.

A nagysikerű Diktátorsimogató Húsvétvasárnap után a magyarhangya a Magyar Kétfarkú Kutyapárt közreműködésével ismét elhoz három, hazai moziforgalmazásba nem került filmet, melyek szórakoztató formában reagálnak mindarra az őrületre, ami körülöttünk zajlik. Ezek a párbeszédre hívó, humoros és szatirikus alkotások a menekültválságról, a pandémiáról és a keleteurópaiságról alkotott képet árnyalják azzal, hogy görbe tükröt tartanak elénk. Provokatív és merész műveket válogattunk: egy bolgár falusi tanítónő beleszeret egy afrikai menekültbe, egy román tanárnő pornóbotrányba keveredik, Angela Merkel életét pedig Orbán Viktor és kormánya keseríti meg a 2015-ös menekültválság idején.

Félelem

A 2020-as Tallinni Filmfesztivál fődíjas filmje, Bulgária idei Oscar-nevezettje egy tanítónőről a bolgár-török határon, aki beleszeret egy afrikai menekültbe. Ivaylo Hristov ezzel a szatirikus hangvételű történettel bizonyítja, hogy a félelem a 2020-as években is ugyanúgy megeszi a lelket, ahogyan azt Fassbinder már 1974-ben megmutatta.

Vetítések:

március 22. 16:30 –

április 2. 16:30 –

Előzetes itt.

Merkel

A 2015-ös menekültválság német szemszögből, avagy ilyen, amikor színészek alakítják Angela Merkelt, Orbán Viktort és Lázár Jánost. Stephan Wagner a humanitárius válság legforróbb időszakára koncentrál: a magyar miniszterelnök kurucosan keveri a kártyákat, miközben az EU politikai elitje kétségbeesetten próbál úrrá lenni a helyzeten. Angela Merkel szerepében Imogen Kogge brillírozik, Radu Banzaru pedig Orbán Viktort alakítja elementárisan, ami a magyar nézők számára talán viccesebbnek hat, mint ahogyan azt az alkotók gondolták volna.

Vetítések:

március 22. 18:30 –

április 2. 18:30 –

Előzetes itt.

Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban

Arany Medve-díjas, parádés szatíra a kelet-európai szabadságeszme álszentségéről. Radu Jude remekművében egy tanárnő keveredik pornóbotrányba, miközben feltárul a covid sújtotta kelet-Európa igazi arca. A román filmművészet kiemelkedő alakja aktuális, vicces és sokkoló remekművet alkotott, mely kíméletlen pontossággal ragadja meg, milyen a mai “Közel-Kilét-Európa”.

Vetítések:

március 22. 20:30 – 

április 2. 20:30 – 

Előzetes itt.

A három filmet a Bem Moziban vetítik két-két alkalommal, ingyenesen, magyar felirattal. Nézzünk még egyszer bele a tükörbe, mielőtt elindulnánk választani!