Britten-opera, Mahler és világsztárok az új BFZ-évadban

A nagyközönség az új szezonra április 7-től vehet bérleteket, május 12-től szólójegyeket és szabadbérletet.

Ingyenes európai premierjét tartja Philip Glass művének júniusban, közben új operával, harmadik szimfóniákkal, Ligeti-emlékkoncertekkel és Prokofjev-maratonnal készül az új évadra a Fesztiválzenekar. Szeptembertől folytatódik az Iván mesél sorozat és a külföldi sztárok bemutatása is: érkezik többek között Miah Persson, Vilde Frang, Midori Seiler és Rudolf Buchbinder.

Ingyenes koncerten mutatja be először Európában Philip Glass Rámakrisna-passió című művét a Budapesti Fesztiválzenekar. Az amerikai zeneszerző 2006-ban komponált, a 19. századi India szentként tisztelt tanítójáról szóló darabja június 18-án, a Hősök terén lesz hallható. Előtte, április 30-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjét adják, míg május 28-án ingyenes gyereknapi programokkal készülnek – még az idei szezonban.

Az új évad is nyilvános már: annak nyitányaként szeptemberben a BFZ zeneigazgatója ismét operát rendez, Benjamin Britten A csavar fordul egyet című, 1954-ben írt kamaradarabját állítja színpadra a világhírű svéd szopránnal, Miah Perssonnal a főszerepben. A két árváról és nevelőnőjükről szóló történetet a korábbi dada és inas szellemei teszik hátborzongatóvá. Fischer Iván szerint a darab rendkívül aktuális: „A különböző realitásokról szól. Van, aki látja a szellemeket, van, aki nem. Aki látja, nem hiszi el, hogy más nem látja őket. Mintha különböző buborékokban keresnénk az igazságot.” Az opera alapjául szolgáló Henry James-kisregényt sokan filmekből ismerhetik, például Nicole Kidman (Más világ) főszereplésével, sőt A Hill-ház szelleme címen legutóbb sorozatban is feldolgozták.

Az évadban előadott szimfóniák közül kiemelkedik Mahler monumentális kilencedikje: a jövő januárban elhangzó, közel másfél órás mű Herbert von Karajan szerint egy másik világból, az örökkévalóságból jön. Novemberre kihagyhatatlan koncertprogramot ajánl a BFZ: barokk bevezető után újra Budapesten hallhatjuk a norvég Vilde Frangot, aki a zenetörténet egyik legnehezebb versenyművét, Bartók 2. hegedűversenyét adja elő, majd Schubert egyórás, „Nagy” C-dúr szimfóniája koronázza meg a műsort. A szezonban hallható szimfóniák közül több is – Brahms, Rachmaninov, Saint-Saëns és Beethoven tollából – egyaránt a 3. sorozatszámot viseli. Utóbbi harmadikja a Müpával közös Európai Hidak programsorozat keretében csendül fel, amely ezúttal Amszterdamot hozza közelebb. A szeptemberi koncerten egy szinte csak a tempót előíró kortárs holland darabot is hallhatunk, valamint Mozart egy, a nővérének és magának írt zongoraversenyét, amelyet szintén egy fiatal testvérpár, a Jussen-testvérek adnak elő.  

2023-ban lenne százéves Ligeti György. A világhírű magyar zeneszerzőre többször is emlékeznek a közelgő szezonban: egyedülálló darabjait a Zeneakadémián és a Müpában is meg lehet majd hallgatni, köztük utolsó befejezett művét, a Weöres Sándor-versek ihlette Síppal, dobbal, nádihegedűvel címűt és a híres, 100 metronómot megszólaltató Poème symphonique-ot is.

A Zeneakadémián folytatódik a Haydn–Mozart-sorozat Takács-Nagy Gábor vezényletével, és nem hiányozhatnak a barokk historikus hangszereken megszólaló koncertek sem. Természetesen a következő szezonban is lesz karácsonyi Titokkoncert és a Müpával közösen rendezett maraton, amely ezúttal reggeltől estig a hetven éve elhunyt Prokofjev zenéjét mutatja be. Továbbra is rendkívül népszerű a lazább hangulatot kedvelőknek szóló Midnight Music, míg aki inkább hétvégi délutáni hangversenyeken hallgatná Fischer Iván szellemes zenemagyarázatait, az új évadban is választhatja a nagy sikerű Iván mesél sorozatot.

A Fesztiválzenekar művészei, illetve Frang és a holland testvérek mellett olyan nemzetközi szólisták és visszatérő vendégek is színesítik az évadot, mint a francia zongorista, Jean-Efflam Bavouzet, a barokk koncertet vezető és azon csellistaként is játszó Nicolas Altstaedt, a BFZ-hez már visszajáró, szintén barokkspecialista Midori Seiler vagy a hat évtizede a pályán lévő, legendás Rudolf Buchbinder, aki Schumann egyetlen befejezett zongoraversenyét adja elő jövő márciusban.

Jövőre is érkeznek vendégkarmesterek a világ tíz legjobbja között számontartott zenekarhoz: az első vendégkarmester Takács-Nagy Gábor mellett jövőre visszatér Robin Ticciati és Louis Langrée, míg a Bécsi Szimfonikusok kolumbiai zeneigazgatója, Andrés Orozco-Estrada először vezényli a BFZ-t.

A BFZ új évadát részletesen bemutató szezonfüzet fotóihoz idén a zenekar, a stáb és a közönség tagjai álltak modellt. A fotók a zene és a képzelet találkozását tükrözik: a szereplők az évad egy-egy nagyzenekari művét meghallgatva beszéltek érzéseikről, gondolataikról, amelyek alapján Mészáros László fotóművész készített egyedi és festői sorozatot. A teljes szezonfüzet digitális változatban a bfz.hu/22-23 oldalon böngészhető, az új bérletek a nagyközönség számára április 7-től vásárolhatók meg, a jegyek és a szabadbérletek pedig május 12-től érhetők el a zenekar honlapján.

További részletek: BTF nyitókoncert,   Szabadtéri koncert,   Gyereknapi programok,    Új szezonfüzet,    Új bérletek.