Átadták a zenei ösztöndíjakat

Huszonkét fiatal zenész és zenetudós részesült idén ifjú zenei tehetségeket támogató ösztöndíjban.

A Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakat 2022. március 31-án adták át. Az ösztöndíjak egy éven át tartó anyagi támogatást jelentenek a zene területén tevékenykedő alkotóknak.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt pályázatokra fiatal hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok és jazz-előadóművészek pályázhattak 30, illetve 35 éves korig. Fischer Annie-ösztöndíjban összesen tizenkét fiatal hangszeres és énekes szólista részesült, míg a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészeti-ösztöndíjat az idei évben is három tehetséges jazz zenész nyerte el. A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat pedig az ifjú zeneszerző és zenetudós pályázók közül összesen heten vehették át. Az ösztöndíjakat ünnepélyes átadó keretében adta át Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szakmai támogatásával lebonyolított ösztöndíjak célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint, hogy összetett támogatási rendszerük révén kedvező feltételeket teremtsenek a formanyelvükben és tartalmukban korszerű, színvonalas munkák létrehozásához. A pályázat nyertesei a 2022-es évben havonta bruttó 200 000 forintos támogatásban részesülnek. Az anyagi támogatáson felül a nyertesek az ösztöndíjas időszak végén felléphetnek a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló beszámoló hangversenyen.

Az ösztöndíjak fedezetét 2022-től a Magyar Kultúráért Alapítvány biztosítja.

2022. évi díjak

Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj

   Magyar Valentin

   Temesvári Bence

   Kaposi Brúnó

   Ortan Vivienne

   Seidl Dénes

   Tátrai Farkas

   Sztranyák Dávid

   Balogh Ádám

   Eszenyi Zsombor

   Jan Vojtek

   Sztathatosz Sebestyén

   Devich Gergely

Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj

   Gusztin Rudolf

   Horváth Pál

   Laskai Anna

   Lázár Dániel György

   Molnár Viktor

   Berki Armand

   Varga Dániel

Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj

   Gyányi Tamás

   Nagy Emma

   Sebestyén Patrik