A húsvét a művészetben

A valaha volt legjelentősebb történet, amit megfestettek.

Látványos film az emberiség történelmének egyik legkiemelkedőbb eseményéről, Jézus Krisztus kereszthaláláról és feltámadásáról.

A valaha létrejött legnagyszerűbb képzőművészeti alkotásokat bemutató dokumentumfilm – amelyet a műkincsek kiállítási helyén, múzeumokban és galériákban forgattak – Caravaggio, Da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, Rubens, Tiziano, Raffaello, El Greco és Dalí megkerülhetetlen munkáit állítja a középpontba.

„Aki érdeklődik a képzőművészet vagy a vizuális kultúra iránt, annak mindenekelőtt ismernie kell a kereszténység alapjait.” Rachel Campbell-Johnston, The Times

Krisztus halála és feltámadása a nyugati civilizáció egyik megkerülhetetlen toposza az elmúlt 2000 évben. Egyszersmind talán minden idők legjelentősebb történelmi ténye is, melyet hitelesen közvetítenek az evangéliumok, és megkapóan ábrázolnak különböző korok nyugat-európai mesterei. Akármilyen stílusban születtek is ezen képzőművészeti műremekek, bármilyen felfogásúak is – győzedelmesként vagy kitaszítottként értelmezik-e Krisztust, éteri vagy kézzelfogható módon ábrázolják-e a körülményeket –, egyben közösek: mind ugyanarra a kritikus mozzanatra koncentrálnak.

Ez a szemet gyönyörködtető dokumentumfilm (Rendezte: Phil Grabsky, vetítési idő: 85 perc) a húsvét ünnepkörét járja körbe, azt vizsgálja, hogyan jelenik meg az ókereszténységtől kezdve napjaink reform kereszténységéig a képzőművészetben. A Jeruzsálemben, az USA-ban és Európa-szerte felvett képkockák segítségével azt térképezi fel a rendező, milyen különböző módokon ábrázolták Krisztus passiótörténetét több száz éven keresztül. Nekünk, akik e filmet és így a műalkotásokat szemléljük, mindez közös történetünk: kultúrkörünk alapja.

A húsvét a művészetben vetítései az Urániában:

  2022. április 15., péntek 15:00

  2022. április 16., szombat 11:00

  2022. április 17., vasárnap 15:00

Bemutató 2022. április 21.