VI. Teátrum Neked! Fesztivál a Vajdaságban

Április 21. és 24. között gyerekelőadásokkal, zenés produkcióval, táncelőadással is várják a színházszerető nagyérdeműt Zentán.

A vajdasági magyar közönség számára idén hatodik alkalommal rendezi meg a Teátrum Neked! Fesztivált a Zentai Magyar Kamaraszínház házigazdaként, és a Magyar Teátrumi Társaság.

A színes program csütörtök délelőtt a Zentai Magyar Kamaraszínház Tündér Míra című előadásával nyílik meg: Hedry Mária ökomeséje sok-sok humorral, zenével, tánccal juttatja célba fontos üzenetét: nemcsak Míra tündér, hanem mindenki az, aki védi a természetet. Este 19 órától a Karinthy Színház és a Budapest Playhouse közös produkcióját láthatja a közönség. Neil Labute Fat Pig című szatírája a modern kori szépségideál fontos kérdéseit járja körbe. Mennyire fontosak a külsőségek a siker és elismerés szempontjából, és mennyire kényszerül megváltoztatni valaki önmagát az érvényesülés érdekében?

A pénteki napon a Duna Művészegyüttes tánccal és zenével meséli el a gyerekeknek Hamupipőke történetét. A táncos-zenés forma kifejezően közvetíti a történetben rejlő érzelmeket, az örök emberi értékeket. A Duna Művészegyüttes Skandináviától a Balkánig merített az európai népek táncaiból a látványos és derűs előadáshoz. Este Bakos-Kiss Gábor áll színpadra Frank Sinatra-estjével. Vajon hogyan szólalt meg a mindennapokban, hogyan vezetett az út a kisvárosból Los Angelesbe, a maffiózók, elnökök, barátok és ellenségek, feleségek és szerelmek útvesztőjébe? Bakos-Kiss Gábor Sinatra hangján tárja elénk a felemelkedés, a bukás, a szenvedély és kiüresedés küzdelmének történeteit. Frank Sinatra életéből építkezve, a dalok és történetek mozaikjai révén személyesíti meg az alakot, akinek csak a hangját ismeri mindenki.

Szombaton este Teljes lényeddel címmel Gubás Gabit láthatja a közönség, aki Polcz Alaine alakját idézi meg a színpadon. Polcz Alaine pszichológus, tanatológus, a Hospice Alapítvány alapítója a legnagyobb hatású alkotó asszonyok közé tartozik. A színházi est, fiatal korától egészen az utolsó napokig ívelve lépésről lépésre vezeti a nézőt azon az úton, melynek a végén mindannyian elsajátíthatjuk azt a különleges valamit – nevezzük „élettechnikának” –, amit egyedül Polcz Alaine adhat nekünk.

Vasárnap este, a fesztivál záró előadásaként a házigazda mutatja be Yasmina Reza Művészet című darabját. A darab nevettet és elgondolkodtat, s mindeközben valóságos jutalomjátékot kínál a színészek számára. A francia szerzőnő sziporkázó szövegében egymást követik a feszült és komikus pillanatok, fény derül régen elhallgatott titkokra, hazugságokra, és persze szó esik magáról a művészetről is.

„A Zentai Magyar Kamaraszínház a magyar nyelvű kultúra fontos helyszíne és forrása a Vajdaságban. Nagy öröm a számunkra, hogy a munkájukhoz idén is több napos programmal járulhatunk hozzá, élő kapcsolatot építve a határon túli közönséggel, mert hatalmas igény van erre és nagy érdeklődés övezi az előadásokat a meghirdetésük pillanatától” – mondta el Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára.