Az egyetemes fotótörténet egyik legnagyobb alakjának nyílt tárlata a Zsolnay Negyedben

André Kertész: Táguló Horizontok című fotókiállítás nyílt meg a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

„Én soha nem dokumentálok, hanem értelmezek a képeimmel” – vallotta a magyar származású André Kertész, a világ egyik legismertebb fotóművésze.

Összesen 58 fotó és André Kertész 4 személyes tárgya látható a tárlaton. A képek többsége Magyarországon készült, megörökítve a művészt körülvevő személyes világot. A képek a látás élményét, a fényképezés örömét, a megtalálás varázslatát és a valóság apró csodáit sűrítik magukba. Fényképezőgépével hét évtizeden át készített vizuális naplót, azt fényképezte, ami érdekelte, ami hatott rá: életét, önmagát, társát, barátait, személyes élettereit, az őt körülvevő világot. Életeseményei, érzelmei organikusan váltak képpé az érzékeny megfigyelés pontosságával megörökítve.

“Photography is my only language” („A fényképezés az egyetlen nyelvem”) – mondta André Kertész, és ezen a nyelven beszélt úgy, mint addig senki más. Lírai képein a szubjektivizmus és a modernizmus fonódik eggyé. Mélyen humanista és személyes, ugyanakkor az egyetemest is magukban hordozó fényképei mindenkihez szólnak. Fotói a képzőművészet körébe tartozó autonóm műalkotások, természetesek, tiszták, egyszerűségükben erőteljesek és tökéletesek.

André Kertész életművében egy olyan saját univerzumot hozott létre, amelyben megteremtette a modern fotográfiai látásmód formanyelvét. Fényképeivel az idők végezetéig tanít a képalkotás elementáris szükségességéről, öröméről és a médium alapelveiről.

Életművét két földrészhez – Európa, Amerika – és három országhoz – Magyarország, Franciaország és az Egyesült Államok – kötődően hozta létre. S bár a megérdemelt világsiker későn érkezett számára, mégis a világ egyik – nem csak szakmai körökben – legismertebb fotográfusa lett, akinek ikonikus képei a kortárs kultúra meghatározó műveivé váltak.

A kiállításon látható képeket ő maga válogatta élete alkonyán, ajándékul gyermekkora varázslatos élményeket adó településének, Szigetbecsének és az ott alapított André Kertész Emlékmúzeumnak. Ez, a személyesen összeállított retrospektív tárlat tartalmazza nemcsak a Szigetbecséhez köthető képeket, hanem az életmű ismert darabjait is, egyedülálló áttekintést nyújtva a világhírű alkotó életművéből.

A május 20-ig látható kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai közreműködésével jött létre.

Kurátor: Csizek Gabriella

Hirdetés