Soha, néha, mindig

A Pannonia Entertainment, a Focus Features és a BBC Films bemutatja Eliza Hittman filmjét.

Május 5-én kerül a hazai mozikba a Pannonia Entertainment forgalmazásában Eliza Hittman Soha, néha, mindig című, független, az angol BBC produceri közreműködésével készült, amerikai drámája a tini kor és a felnőtté válás legmeghatározóbb kérdéseiről; a nemi sztereotípiák sugallta mindennapos határátlépésekről; a kiskorú egyén és szülei felelősségéről a tudatos családtervezésben; a társadalom képmutató vagy elfogadó reakcióiról.

Történetünk főszereplője a 17 éves Autumn (Sidney Flanigan), aki egy napon felfedezi magán a terhesség jeleit, és megrémülve az ezzel járó következményektől, minden módszert igyekszik elkövetni annak érdekében, hogy megszabadítsa magát kelletlen terhétől. Fiatalkora, és nem éppen empatikus családja miatt lehetőségei korlátozottak, ráadásul otthont adó városkájában csak szülői beleegyezéssel hajthatna végre abortuszt, így miután unokatestvére, Skylar (Talia Ryder) összeszedi őt a szakadék széléről, a két lány neki vág New Yorknak, hogy megoldást találjanak Autumn helyzetére, addig, amíg erre van lehetőség.

„Amerikában az abortusz végletekig átpolitizált téma, ezért ritkán készül róla film, pláne olyan, amely a hitviták mögé néz, egyenesen a nők érzéseire, fájdalmára, tapasztalatára. Eliza Hittman ezt a hiányt pótolja, remekül… [Ő] az amerikai Enyedi Ildikó. Pici, törékeny nő, hatalmas tehetséggel és sajátos filmnyelvvel. Eddig három filmet forgatott a kamaszkor sötét pillanatairól, ebből a Never Rarely Sometimes Always a legjobb. Odafigyelés, empátia, szolidaritás sugárzik belőle, s olyan rendezői tekintet, amit tanítani nem lehet.

Főhőse egy philadelphiai kamaszlány, periferikus figura, akit a fiúk kurváznak, a pótapja hülyéz, az anyja vigasztalná, de nem találja hozzá az utat. (…) Hittman gesztusfilmezést művel, ellesett, apró pillanatokból, tekintetekből, arcrezdülésekből bontja ki a történetet (…) azért sem akart megtenni senkit antagonistának, felmutatni egy felelőtlen fiút, aki teherbe ejtette, netán erőszakoskodott Autumnnel, mert ezek az élmények nem foghatók rá egyvalakire, hanem társadalmi szintűek. (…)

Az Egyesült Államokat megosztó abortuszvitára jellemző, hogy a rendező 6-7 éven át próbálta tető alá hozni a filmjét. Végül az amerikai produkciókat ritkán gyártó BBC támogatása és az itt produceri minőségben dolgozó Barry Jenkins Holdfényért kapott Oscar-díja kellett ahhoz, hogy a film egyáltalán leforoghasson. (…) a Never Rarely Sometimes Always Ezüst Medvét nyert a Berlini Filmfesztiválon, a Sundance-ről neorealizmusért járó különdíjjal térhetett haza, és … akár a jövő évi [Oscar] gála egyik slágerfilmje is lehet.” /Soós Tamás, Filmtett, 2020/

Soha, néha, mindig

amerikai dráma, 101 perc, 2020 (16) magyar felirattal

Főszereplők: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Ryan Eggold, Sharon van Etten

Zenéjét szerezte: Julia Holter

Írta és rendezte: Eliza Hittman

Magyarországi forgalmazó: Pannonia Entertainment

Végleges korhatás: 16

Magyarországi bemutató: 2022. május 5.