Meshtastic - SMS és GPS hálózatfüggetlenül

Túrázás közben nem ritka, hogy olyan helyre tévedünk, ahol már nincs térerő ugyanakkor nem szeretnénk lemondani az SMS-es kommunikációról. Erre a problémára nyújt megoldást egy új közösségi fejlesztés, mely egy új fajta rádiós protokollt használ alapul.

A LoRa egy nagy hatótávolságú kis kimenőteljesítményű hálózati technológia amely a mindenki által szabadon használható (nem engedélyköteles) 433 vagy 868 MHz-es rádiófrekvencia-sávokat használja. Míg ezt a technológiát elsősorban a rádióamatőrök használták egyre több felhasználóbarát megoldás jelenik meg, mely különösebb rádiós vagy technikai ismeret nélkül a nagyközönség számára is elérhetővé teszi, ráadásul elérhető áron.

A Meshtastic egy nyílt forráskódú túrázáshoz, síeléshez kifejlesztett kommunikációs szoftver, amely a LoRa technológiát használva SMS kommunikációt és GPS-es pozicionálást tesz lehetővé olcsó kínai eszközök segítségével. A Meshtastic több hardvert is támogat, de kétségtelenül a legegyszerűbbek a LILYGO megoldásai. Különösen azok, amelyeken már előre telepítve van a Meshtastic szoftver így mindössze csak tápegységre (vagy mobil akkura) kell kötnünk és máris működik. Egy ilyen változatot próbáltunk ki.

A telefonunkra feltelepítettük a Meshtastic szoftvert (amely jelenleg csak Androidra elérhető, de fejlesztés alatt van az iOS-es változat is) és máris megjelenik a LILYGO eszközünk. A telefont és az eszközt Bluetooth-on keresztül tudjuk párosítani, majd közvetlenül az alkalmazásból tudjuk azt frissíteni. Ez után megadhatjuk az eszközünk nevét, amivel mások is be tudnak azonosítani minket a hálózaton tartózkodók. Lehetőségünk van egy külön hálózatot is létrehozni (amin csak az ismerőseink vannak) vagy egy QR segítségével csatlakozhatunk egy már meglévőhöz.

A kommunikáció innentől kezdve ugyanúgy működik mint az SMS vagy a Viber. Szöveges üzeneteket fogadhatunk, küldhetünk, sőt még azt is látjuk, ha az üzenetet sikeresen kézbesítette a rendszer. Mindez függetlenül bármiféle mobilhálózattól titkosított formában történik. A LILYGO egy kis GPS antennát is tartalmaz így lokációnkat is megoszthatjuk a hálózaton lévőkkel.

A Meshtastic folyamatos fejlesztés alatt áll és egyre több újabb funkció jelenik meg az alkalmazásban. A LoRa által elérhető távolság nagyban függ az időjárási viszonyoktól, az antennától és a földrajzi helyzettől, de pár kilométert gond nélkül teljesít, a világrekord pedig már 700 km távolság felett tart.

Mindenkinek tudom ajánlani, akit érdekel a kommunikáció és nyitott az új technológiák iránt.