Nemzetközi színházi díjat nyert a Soharóza előadása

Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festivalon kapott elismerést.

Rangos színházi díjat vehetett át a Soharóza a hollandiai O. Festival keretében május végén. A Rotterdamban tartott zenés színházi seregszemlén 2018 után született előadások versenyeztek, a 147 színdarabból végül a Soharóza kórus Az ügy című catwalk koncertje is bekerült a legjobb 6 előadás közé. A rotterdami díjátadó után Dalok a kamrából c. előadásukat (lásd fotó) is kétszer láthatta a közönség.

A zenés színházi területen elismert Music Theater Now nevű szervezet 2021-ben a világ minden tájáról vizsgált számos zenés színházi produkciót, kortárs operától a legújabb kísérleti műfajokig. A nemzetközi zsűri a járványhelyzet gyengülésével 34 ország 147 előadásából hat olyan produkciót választott ki, amelyek túlmutatnak az aktuális trendeken és új irányokat határoznak meg, vagy különleges közelítésmóddal állítanak színpadra zenés művet.

A 6 legjobb előadás egyikeként a Soharóza kórus Az ügy című catwalk koncertjét is díjazták. A kísérleti kórus mellett egyre inkább zenés színházi társulásként definiált Soharóza tagjai a rotterdami O. Festival for Opera. Music. Theatre. nevű fesztiválon vehették át az elismerést. Az MTNow Meeting 2022 gáláját követően a fesztivál közönsége kétszer láthatta legújabb, Dalok a kamrából című előadásukat is.

„Hatalmas megtiszteltetés ez a számunkra, az elismerés mellett a nemzetközi figyelem miatt is. A hazai közönség támogatása és lelkesedése, a rengeteg pozitív kritika után egy ilyen díj azt jelzi, hogy a határokon túl is van érdeklődés az előadásaink iránt. Ez a szeptemberben debütáló Keleti Blokk című, a kommunista-szocialista korszakot feldolgozó új catwalk koncertünk szempontjából különösen fontos visszajelzés, ott kifejezetten szeretnénk a külföldi fellépésekre is fókuszálni.” /Halas Dóra és Nagy Fruzsina, Az ügy rendezői/

Az előadás egy hivatal hétköznapjait jeleníti meg, amint a lakosok növekvő kétségbeeséssel próbálják elintézni az állam által előírt feladataikat, eleget téve a bürokrácia fojtogató feltételeinek. Ügyeikkel sorra váltják egymást a hazai hétköznapok jól ismert figurái, akik sokszor látott problémáinak Nagy Fruzsina extravagáns jelmezei adják a különleges hangsúlyt. Az ügyintézés káoszát az énekesek színes közlési módja teszi teljessé: az ingatlanmogulok piti játszmázását szélsebes ritmusok, a vadak által okozott károk rendezését operába hajló áriázás egészíti ki. És akkor még egy parkolási bírság befizetése sem történt meg...

A Soharózát vezető Halas Dóra és Nagy Fruzsina jelmeztervező 2016-ban kezdett közös munkába a Tabu kollekció c. előadás megalkotásával. Az extrém jelmezekbe bújó énekesek itt sokszínű zenei megoldások mentén vonultak fel, az így előálló műfajt ezért keresztelték közösen catwalk koncertnek. 2018-as közös előadásuk, Az ügy népzenei motívumokat használ fel a monoton hivatali ügyintézés kontrasztjaként, amelyeket Bartha Márk elektronikus alapjai és Fekete Ádám szövegátiratai emelnek mai kontextusba.

Az ügy című catwalk koncertet legközelebb május 30-án, 31-én és június 1-jén láthatja a hazai közönség a Trafó színpadán!

Az esemény linkje itt,  A Soharóza Facebook oldala.