Lengyel könyvvel kezdődik szerdán az Irodalom Éjszakája programsorozat

Anna Janko Kis népirtás című könyve 2020-ban a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával jelent meg.

A könyvből június elsején a Margitszigeten a Vígszínház színésze, Antóci Dorottya olvas majd fel. A Margitszigeten egy lengyel könyvből való felolvasással kezdődik idén az Irodalom Éjszakája program, melyre június 1-3. között Budapesten, június 16-18. között pedig Debrecenben kerül sor. Három estén át 25 ország 25 szerzőjének műveiből színészek olvasnak fel részleteket olyan helyszíneken, melyek az irodalomhoz nem feltétlenül kötődnek, s melyek közül több a közönség számára ritkán látogatható.

Június elsején Antóci Dorottya, a Vígszínház színésznője fog felolvasni a Margitszigeti Gyermektáborban (Szabadtéri Színpad buszmegállónál) Anna Janko, Kis népirtás című könyvéből, mely a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával jelent meg 2020-ban. A könyv egy megrázó erejű dokumentációs és lélektani alkotás, melyben arról olvashatunk, miként tették a földdel egyenlővé Anna Janko édesanyjának szülőfaluját, Sochyt 1943. június 1-jén az erdőkben bujkáló ellenállókkal való együttműködés gyanúja miatt a németek. Az elkövetett borzalmak emlékei az édesanya és más túlélők szavaiból, majd az írónő történeti kutatásaiból és elemzéseiből 2015-re álltak össze, 2020-ban az Alapítvány támogatásával, a Magyar Napló Kiadó gondozásában pedig magyar nyelven is megjelent a kötet.

A felolvasások 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30 órakor kezdődnek. Minden helyszínen egy adott szerző művének ugyanazon részlete hangzik el 8 alkalommal.

Az idei téma, amelyhez az elhangzó szövegek kapcsolódnak: Szigetek. A programsorozat díszvendége: Ukrajna.

További részletek a szervező Cseh Centrum Budapest weboldalán és Facebook oldalán olvashatóak.