Lassú tájbejárás a Balatonnál

A SLOWWALK segítségével kulturális-ökológiai nézőpontból fedezhetjük fel a tó környékét.

A Balaton-felvidék megtapasztalása, tudatos jelenlét a természetben, kiszakadás a rohanó világból – ezt kínálja a VEB2023 EKF BALATORIUM projektsorozat lassú tájbejárása, a szabadonbalaton SLOWWALK 2022. június 11-én. Az ökológiai és kulturális programsorozat keretében megrendezett, rendhagyó eseményeken a balatoni táj szerelmesei, a helyi lakosok és a környékkel ismerkedők egyaránt életre szóló, elgondolkodtató élményekkel és tudással gazdagodhatnak.

A Balaton olyan természeti adottság, amely minden magyar ember számára meghatározó értéket képvisel. Hatalmas népszerűségéből is következik sebezhető ökológiai egyensúlya. Épségének megőrzése mindannyiunk felelőssége. Erre hívja fel a figyelmet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) keretében létrejött és a PAD Alapítvány által koordinált BALATORIUM ökológiai és kulturális programsorozat, amely a művészet, a kultúra és az ökológia szereplőit fogja össze. A projekt célja, hogy segítse a Balaton térségének legfontosabb ökológiai kihívásaira reflektáló kulturális, művészeti és edukációs produktumok megszületését, valamint támogassa a témában zajló minél szélesebb körű diskurzust.

A BALATORIUM programjai a művészet eszközeivel reagálnak a Balaton problémáira. Az eseménysorozat következő állomása a 2019 óta működő szabadonbalaton ökológiai-művészeti kezdeményezés június 11-én debütáló, SLOWWALK elnevezésű lassú tájbejárása lesz.

A SLOWWALK I. június 11-i programjairól a weboldalon található részletes tájékoztatás. A Facebookon található eseményoldalon vagy lejjebb görgetve is elérhető a program. A vezetett, kiscsoportos séták célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a tájélmény és ökológiai vonatkozásainak közös, élményszintű megtapasztalására. Emellett a művészeti eszközökön keresztül alternatív szemléletet nyújtanak a Balaton-régió környezeti, gazdasági és társadalmi aspektusait érintő életvitelünk és döntéshozatalaink kialakításához.

A SLOWWALK csendes állásfoglalás, melynek célja a tudatos jelenlét erősítése, és a balatoni tájhoz való mentális és fizikai viszonyulás és gyakorlatok újragondolásának és újrahangolásának segítése. A közös séta mint művészeti aktus segít abban, hogy résztvevők lelassuljanak, kapcsolódjanak a balatoni tájhoz, és a rohanó életmódból egy pillanatra kiszakadva megéljék a pillanatot.

A performatív tájbejárás felhívja a figyelmet a Balaton-felvidék ökológiai hálózatainak kulcshelyszíneire. Keretében események, beszélgetések, workshopok, művészeti installációk, intervenciók és performanszok jönnek létre a 2022-es és 2023-as év folyamán. Minden program hely- és kontextusspecifikus, egy adott tér és közösség jellegzetességeire épül, és ezeket ismerteti meg és teszi átélhetővé a résztvevők számára. A június 11-i, Kű-völgyből induló programon a szabadonbalaton alkotói és dr. Varga Anna etnobiológus együttműködésében megvalósuló Slowerálos legelőlenyomatolás elnevezésű sétához lehet csatlakozni, melyen Schuller Mária és Vértesi Borbála textiltervezők kifejezetten erre az eseményre készült alkotásai is szerepelnek, majd a SVUNG Kutatócsoport és Korbély Barnabás, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Bakony-Balaton Geopark Csoportjának vezetőjének Geodiverz kőzettúrája a kövek világába kalauzolja el a látogatókat.

A BALATORIUM programsorozat 2022-ben és 2023-ban is folytatódik.

A következő események:

2022. augusztus 26–28. Ökológiai Hétvége és SLOWWALK II. | performatív tájbejárások, beszélgetések, workshopok és előadások (helyszín: Tihany, Örvényes)

2022. szeptember 16. / Meetup vol. 2. | projektbemutató és tudáscsere

2022. október 7–21. / művészeti rezidenciaprogram | együttműködő partner: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

11.00–13.30 szabadonbalaton: SLOWERÁLOS LEGELŐLENYOMATOLÁS

2022. június 11. - Találkozó:

10.30 Kű-völgyi parkoló (46.926650, 17.727468)

A fáslegelő az ember tudatos legelő- és gyepgazdálkodása nyomán létrejövő, erdő és gyep közötti átmeneti élőhelytípus, természetközeli és magas gazdálkodási értékekkel bíró területet, mind a zártabb erdőt és a nyíltabb gyepi jelleget kedvelő állat- és növényfajok otthona. A finomléptékű, tudatos gazdálkodás során és a legelő állatok hatásával együtt alakulnak ki ezek a ligetes, átmenetiséget jelentő élőhelykomplexumok, melyet alapvetően meghatároznak a látható és láthatatlan határok is.

De mik is ezek a határok, és hogyan lehet egy folyamatosan változó átmenetiségben gyökerező természeti és kulturális sokféleséget határok között fenntartani? A szabadonbalaton és dr. Varga Anna etnobiológus vezetett sétája során többek között erre keressük majd a választ a Kisdörgicse határában természetvédelmi kezelés részeként helyreállított fáslegelő minél apróbb részleteit megismerve.

A legelő állatok mozgásukkal, taposásukkal, legelésükkel is látható módon formálják a növényzetet, de emellett szinte észrevétlenül területeket kapcsolnak össze azáltal, hogy testükre tapadva vagy trágyájukon keresztül növényi szaporítóképletet több kilométerre is elvisznek. A SLOWERÁL a szabadonbalaton és Schuller Mária – Vértesi Borbála textiltervezők közös mag és növénygyűjtő kezeslábasa, ami a legeltetett állatok példájára a séta során közösen bejárt terület tájlenyomtát hordozza majd magán.

13.30-15.00 szabadonbalaton piknik a Kű-völgyben (kezdés a visszaérkezés után)

15.00–16.00 SVUNG: Geodiverz kőzettúra (magyar nyelven)

17.00–18.30 SVUNG: Geodiverz kőzettúra (angol nyelven)

Létszám: max 25 fő

Dörgicse (46.926650, 17.727468)

Hányféle kő és kövület formálja a tájat? Mászóiskolás sziklafalak, templomromok, sírkövek. Bennünk csontok, vesekövek. A Kű-völgyi erdőben összeér mikró és makró, tér és idő, fent és lent, teremtő és pusztító. Mész a falban, a csigaházban, a csontban és az érfalban.

Kényelmes, lassú sétát ajánlunk, ahol kiemelt figyelemmel fordulunk a bejárt táj felé, beleértve az általa keltett testérzeteinket is. Felfedezhetünk-e olyat, amit még sosem láttunk? Milyen a szikla illata, hogyan rajzol az idő a kövekre, hogyan dekorál és fojtogat egyszerre a borostyán, miként önszervez a hangyaboly-metropolis, és hol van bennünk az erdő?

A részvételhez könnyebb terepre alkalmas, kényelmes ruházat viselése ajánlott.

A részvétel 12 éves kortól ajánlott.

A résztvevők létszámának tervezése végett előzetes regisztráció ajánlott az  email címen név és program megnevezésével.