„A csillagok ti vagytok” – 198. évadát zárta a Miskolci Nemzeti Színház

Június 15-én véget ért a 2021-2022-es évad a Miskolci Nemzeti Színházban.

Két vendégjátékkal még várják a miskolci nézőket a Nyári Színházban, a társulat pedig elkészült az új évad két produkciójával is, így most egy kis pihenőre megy a teátrum. Így zajlott a 198. évadzáró társulati ülés. A falu rossza, valamint A „K” ügy előbemutatóit megtartottuk, a színház ezzel a két premierrel indítja majd a 2022-2023-as évadot szeptember elején. A Nyári Színházban az Orlai Produkció két vendégelőadásával várják a miskolci nézőket: június 16-án a Balkon kilátással, június 30-án pedig a Válaszfalak című előadást láthatja a közönség.

Az évadzáró társulati ülésen Béres Attila igazgató elmondta, „azt hiszem, még mindig nagyon szerencsés a csillagzatunk, és iszonyú nehéz úgy tartani az égboltot, hogy ezek a csillagok ott is maradjanak.” – Ezek a csillagok ti vagytok. A magyar nyelv nem ismer olyan formulát, ami kifejezheti azt a köszönetet, amivel tartozunk nektek – intézte szavait Béres Attila a társulathoz.

Veres Pál, Miskolc polgármestere úgy fogalmazott: „Nem tudok és nem akarok elfogult lenni.” – Ebben a világban, amelyikben élünk, sokszor kiszolgáltatottakként, sokszor elszenvedőkként, háború és meg nem értés közepette, van egy hely, itt Miskolcon, ahová megérkezni jó, ahol jó lenni. Az országban a miskolci színházban van az a hely, ahol a rendezők, színészek megfejthető, felismerhető és érthető üzeneteket fogalmaznak meg erről a világról. Választható utakat és megoldásokat mutatnak, vagy egyszerűen csak elgondolkodtatnak. Ma ilyet nagyon kevés helyen látni – méltatta a teátrumot Veres Pál.

A társulati ülés során kihirdették a társulati szavazás eredményeit. Az évad színművésze Bodoky Márk lett, a legjobb táncművész Mohai Cintia, a legjobb zenekari művész Fogarasi Tamás, a legjobb énekkari művész pedig Zamatócky Florianna. A vezetőség által odaítélt Spiritus díjat idén Kriston Szabolcs kelléktárvezető kapta. A Művészeti Tanács díjával Koncz Boglárka művészeti főtitkárt jutalmazták.

A színház az idei évadban saját közönségszavazást is indított, melynek során a nézők az előadások látogatásakor szavazócédulán adhatták le voksaikat a legjobb színművésznőre, színművészre, és kedvenc előadásukra, emellett egy 1-től 10-es skálán szavazhattak, mennyire vannak megelégedve a színház művészi irányvonalával. A legjobb színművésznő Czvikker Lilla lett, a legjobb színművész Rózsa Krisztián, a kedvenc előadás pedig a Producerek című musical lett. A szavazatok alapján elmondható, hogy a közönség elégedett a színház művészi irányvonalával, ugyanis a szavazatok legnagyobb részét a 9-es és 10-es tette ki, 1-es értékelés összesen csak 10 darab érkezett.

Az Észak-Magyarország által alapított és indított szavazáson szintén voksolhattak a színházkedvelők kedvenc színművészükre és előadásukra. Idén ez Bodoky Márk színművész és a Bolha a fülbe előadás lettek. A díjakat Hajdu Mariann, a lap szerkesztője adta át.

Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója és felesége évek óta a Miskolci Nemzeti Színház támogatói, akik évről évre díjjal jutalmaznak egy-egy színművészt. Idén Czakó Julianna és Rózsa Krisztián színművészek kapták az elismerést, melyet Losó Adrienn nyújtott át. Két Örökös tagot avatott idén a miskolci színház: Kozma Attilát, a Miskolci Balett művészeti vezetőjét és Kramcsák János műszaki vezetőt.

A nyár során a miskolci társulat három vendégszereplésekre is készül: július 6-án a Tartuffe, augusztus 31-én A revizor látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon, július 13-án pedig a Lear halála című előadás látogat el a Gyulai Várszínház Kamaraszínpadára.

Az évad számokban:

2021/2022-ben 393 előadás, 101.791 néző

A 393 előadásból megközelítőleg 95 volt állótapsos, ez az előadások kb. 25 %-a.

Előadásszám összesen: 393 (Ebből 333 saját produkció, 13 tantermi és 47 vendég előadás)

Díjak, kitüntetések a 2021/2022-es évadban

Rózsa Krisztián színművész – Junior Príma Díj

Mészöly Anna – Soós Imre-díj

Béres Attila – BAZ Megyei Príma Díj Magyar Színház és Filmművészet kategóriájában, valamint Miskolc Város Déryné-díj

Kolozsi Balázs kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként elismerő oklevelet kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az előterjesztést a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kezdeményezte, ahol Kolozsi Balázs tanít.

Jubilálók

25 éve a színházban

   Hojnyákné Papp Enikő – jegypénztáros

   Mezei Gyula – zenekari tag

30 éve a színházban

   Seres Ildikó – színművész

35 éve a színházban

   Czimerné Oláh Veronika – zenekari tag

40 éve a színházban

   Koncz Boglárka – művészeti főtitkár

   Kramcsák János – műszaki vezető

   Szegedi Dezső – színművész

Fesztiválmeghívások a 2021/2022-es évadban

Városmajori Színházi Szemle – Ünnep

X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennále – Hamupipőke

Thália Színház Vidéki Színházak Fesztiválja – Feketeszárú cseresznye

Vendégjátékok

Tokaji Paulay Ede Színház – Vadkacsa

Szentesi Tóth József Színház – Vadkacsa

Miskolci Balett vendégjátéka

Lengyelországban, a Rozbark Bytom Tánc- és Mozgásszínházban: Tiltott ösvények

Nemzeti Táncszínház: Nem én voltam…/ Tiltott ösvények

Hirdetés