Egy zseni látomásai – Hieronymus Bosch különös világa

Az Exhibition on Screen sorozat következő epizódja júniusban ismét a hazai mozikban!

Most, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeum összefoglaló retrospektív megatárlattal jelentkezik az 500 éve élt kora reneszánsz festőóriásról, „az európai festészet egyik legnagyobb hatású életművét megalkotó németalföldi mester”-ről (idézet a Szépművészeti Múzeum honlapjáról), a Pannonia Entertainment bemutatja a brit Seventh Art Productions Exhibition on Screen sorozatának Egy zseni látomásai – Hieronymus Bosch különös világa című tagját, a Vincent van Gogh – Új látásmód és A modern kert festői – Monet-tól Matisse-ig című, díjnyertes filmek alkotóitól.

Ki volt Bosch? Hogy lehetséges, hogy képei még mindig rezonálnak a nézőkkel? Hogyan kötötte össze a középkor és a kibontakozó reneszánsz szellemiségét munkáiban? Honnan eredeztethető egyéni, szokatlan, meghökkentő, ugyanakkor időtlen ábrázolásmódja?

Az Exhibition on Screen sorozat filmjében egy olyan tárlatra léphetnek be a nézők, amelynek köszönhetően Hieronymus Bosch művei a világ számos pontjáról visszatértek hollandiai szülővárosába. Hieronymus Bosch – Egy géniusz látomásai volt a címe a legnagyobb retrospektív Bosch-tárlatnak, amelyet 2016. február 13. és május 8. között mutatott be a Het Noordbrabants Múzeum. A festő 44 fennmaradt műalkotása közül 36 került kiállításra Den Bosch-ban. A világ legkiválóbb múzeumaiból kölcsön kapott alkotásokból rendezett egyedülálló kiállítás lehetővé tette, hogy a fennmaradt alkotásokat új szemszögből vizsgálják a nézők. Több mint 420 000 látogató látta a tárlatot, mely a megnövekedett igények kiszolgálása érdekében hajnali 1-től tartott nyitva.

Ezt az egyedülálló gyűjteményt láthatják most a mozilátogatók közvetlen közelről, elkerülve a tömegeket. A kiállítás kurátorainak és vezető kritikusok szakértői hozzászólásai teszik lehetővé, hogy még jobban megismerjük Bosch-t, és felfedezzük, mi inspirálhatta furcsa, démoni alkotásait. A közreműködők közt ott van Peter Greenaway filmrendező, Rachel Campbell-Johnston, a The Times vezető művészeti kritikusa és Dr. Charles de Mooij, a Het Noordbrabants Múzeum igazgatója is.

A Hieronymus Bosch izgalmas világa a közeli kameraállásokkal lehetővé teszi, hogy a nézők a művész lenyűgöző képeinek olyan részleteit is nagyítva láthassák, amelyeket ezelőtt sohasem, legyen szó akár az emberevő papról vagy a háromfejű madárról.

Amikor olyanokkal beszélgetek, akik látták Bosch műveit, de nem művészettörténészek, mindig az apró, anekdotikus részleteket emelik ki… Részletesen emlékeznek a képekre, például egy eperből kinövő emberre. Az a lenyűgöző Bosch-ban, hogy a képei apró részleteiben él tovább – mondta Dr. Jennifer Sliwka történész.

A film életre kelti Bosch híres oltárképeit is, melyeket eddig csak egyenként láthatott a közönség, s most is különböző múzeumokban találhatóak. Fény derül olyan titkokra is, melyeket a kiállításra való készülődés során a modern technológiának köszönhetően fedeztek fel a projekten dolgozók.

Az Egy zseni látomásai - Hieronymus Bosch különös világa a mester halálának 500. évfordulójára Den Bosch-ban rendezett egyéves program megkoronázása. Ezáltal Bosch művészete a szülőfalujától eljut a világ legkülönbözőbb pontjaira is.

Exhibition: Egy zseni látomásai - Hieronymus Bosch különös világa

angol dokumentumfilm, 87 perc, (12) magyar felirattal

Rendező: David Bickerstaff

Szereplők: Peter Greenaway, Jennifer Sliwka

Magyarországi forgalmazó: Pannonia Entertainment

Végleges korhatás: 12

youtube trailer

Magyarországi bemutató: 2022. június 30.

Hirdetés