Erdőfürdőzéssel a stressz ellen

Hogyan érzik magukat a magyarok?

Valkó Zsuzsi, (lásd fotó) az Erdőfürdőzés vezetője által készített felmérés szerint a magyarok 56 százaléka érzi magát fáradtnak, a megkérdezettek 48 százaléka pedig az időhiányt tartja a legnagyobb kihívásnak. Az Erdőfürdőzésen résztvevők között készült kedélyállapotmérő teszt alapján a résztvevők már egy séta után energikusabbnak érzik magukat, és a szorongásuk is csökken. A tavalyi évben a programon résztvevők közel 11 százalékkal érezték magukat kevésbé kimerültnek a séta után, mint előtte.

Több, mint 1000 válaszadó vett részt a vizsgálatban idén, ahol Valkó Zsuzsi arra kereste a választ, hogy hogyan érzik magukat a magyarok, mik a főbb kihívások, amelyekkel szembesülnek egészségükkel kapcsolatban, és milyen megoldásokkal próbálnak tenni a jobb közérzet elérésének érdekében.

A kitöltők 75 százaléka városi környezetben él, amely nagyban befolyásolja közérzetüket: a városban élők között nagyobb mértékű a szorongás, stressz és a hangulatzavar. A megkérdezettek 32 százaléka meglehetősen feszültnek vallja magát, 48 százalék úgy érzi, hogy nincs elég szabadideje, míg 56 százalék állandó fáradtsággal küzd.

“Az Erdőfürdőzés segít kisimítani az idegrendszert és belső egyensúlyt hoz létre. A munkám során tapasztalom, hogy milyen sokaknál alakul ki stressz és szorongás a feszített munkatempó, az időhiány, és az elvárások hatására. A felmérésem is ezt a tapasztalatomat támasztotta alá. Az Erdőfürdőzés minőségi időt kínál mindenki számára, hogy kikapcsoljuk az elménket, és fellélegezzünk.” - mondta Valkó Zsuzsi, az első hivatalos erdőfürdőzés vezető Magyarországon, akit az Association of Nature and Forest Therapy (ANFT) képzett. 

Az Erdőfürdőzés Japánból indult, eredeti nevén shinrin joku, amely egy egészségmegőrző módszer, eredményes stresszoldó és relaxációs séta. Hatékonysága klinikailag igazolt, segít kitisztítani az elmét, és megállni, jelen lenni. A séta minden korosztály számára alkalmas, és edzettségtől, életmódtól függetlenül bárki számára élvezhető. Az erdőterápia vezető segít a lelassulásban és elmélyedésben.

Heti 20-30 perc gyakorlás már elég az erdőfürdőzés legfontosabb előnyeinek élvezetéhez, különösen a közérzetre gyakorolt jótékony hatásainak eléréséhez. Ezért született meg a heti erdőfürdő gyakorlatok rendszere, amely a hétköznapokba is beilleszthető, egyénileg megvalósítható és bármilyen zöld környezetben kivitelezhető.

További információ a weboldalon érhető el.