20. Múzeumok Éjszakája

Megnyílt az ország legnagyobb, legnépszerűbb kulturális eseménye.

Csák János (lásd fotó) kulturális és innovációs miniszter indította útnak 13 órakor Budapesten a Néprajzi Múzeumban a 2022-es Múzeumok Éjszakája eseménysorozatot, amely országszerte mintegy 430 helyszínen több mint 2500 programmal zajlik majd egészen hajnalig – kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és tánc produkciókkal, kézműves foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal.

Mintegy 430 intézmény, rekordszámú, több mint 2500 programmal készül mindenkinek, aki a mai estén a múzeumokba látogat. Az érdeklődők ezen az estén közösen, együtt ünnepelhetik a kultúrát, csodálhatják meg a műalkotásokat, tanulmányozhatják a technikai vívmányokat, vehetnek részt a változatos kísérőprogramokon, és magukba szívhatják a régi korokkal való találkozások szellemiségét és lelkiségét. 

A szervezők abban bíznak, hogy idén nemcsak meg fogják közelíteni, de látogatószámban meg is döntik a korábbi évek látogatottsági adatait. Az elmúlt esztendőkben (leszámítva a covidos éveket) mintegy 400 ezer látogatói belépést regisztráltak ezen a programon az intézmények. Ezzel az ország legnépszerűbb rendezvényévé vált. Nincs még egy olyan kulturális esemény hazánkban, amely akár megközelítené ezt a számot.

A rendezvény hivatalos oldalán, a helyszín, időpont és program típus szerint is válogathatnak az érdeklődők az események között. A szervezők az este folyamán élő közvetítésekkel jelentkeznek a közösségi oldalukon.

Ebben az évben az újragombolt hagyományok az esemény szlogenje, így számos múzeum programja e köré a fogalom köré épül. A szervezők ezzel arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy a klasszikus kultúra képviselői, mint a múzeumok is fel tudják venni a versenyt a fejlett audiovizuális eszközöket kínáló könnyebben fogyasztható szórakoztató lehetőségekkel.

Ezért a hagyományainkat, kulturális örökségünket bemutató intézmények ezen a napon is igyekeznek minél élményszerűbben, minél látványosabban, a modern technikát segítségül hívva szólni az érdeklődőkhöz, különösképpen a következő nemzedékekhez. Az esemény 2022-es kiemelt helyszíne Szolnok, ahol több mint 30 helyszínen várják az érdeklődőket a mai estén.

A fővárosban idén is egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni a csatlakozott programhelyszíneket, a felnőtt karszalag 2200 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 1000 Ft, amely idén nem érvényes a tömegközlekedési eszközökön, csak a múzeumi körjáratokon.

Idén az ukrán menekült státuszt igazoló személyek ingyenesen látogathatják a rendezvényt.

Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó állt a rendezvénysorozat mellé, hogy az esemény szóvivőjeként népszerűsítse azt.

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5, támogatói: a SZTAKI és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal.