Veréb és cinege: a Neopaint legújabb falfestménye Budapesten

A köztéri falfestményekre szükség van, főleg ha Pest belső kerületeinek elhagyatott, kopott falfelületeire gondolunk.

Egy jól átgondolt, igényes festmény nemcsak az adott falat dobja fel, hanem annak környékét is. Ezen gondoltatok mentén készült Budapest legújabb köztéri falfestménye a VIII. kerületi Illés utcában, amit a Neopaint Works készített el Nikon One tervei alapján. A Józsefvárosi Önkormányzat februárban írt ki pályázatot a felület dekorációs festésére, színezésére. A beérkező tervek alapján az ország vezető díszítőfestő csapatát, a Neopaint Works-t választotta ki a kerület vezetése, közösen a ház lakóival együtt. Elsődleges szempont volt, hogy valamilyen természeti téma tudjon megjelenni a falakon, lazítva ezzel a környék beton és tégla rengetegén. A növényzet megjelenítésén túl szempont volt még, hogy lehetőség szerint valamilyen madár vagy állatka is jelenjen meg az illusztráción – mondta el a tűzfalfestők vezetője, Jankovits Barnabás.

Közös munkában a Neopaint Works és Nikon One

Ezen szempontokat figyelembe véve kezdte meg alkotómunkáját a grafika megalkotója, Brunszkó „Nikon” László, aki sokadszorra készít tervet a Neopaint festőművészeinek. „Az estét a veréb, a nappalt a széncinege hozza el nekünk”. Ezzel a mottóval jellemezte grafikáját az alkotó, amely tagadhatatlanul visszaköszön a kész festményekről.

„A kivitelezési folyamat hat-hat napot vett igénybe az év eddigi legforróbb hetén. A köztéri falfestészet nem könnyű műfaj, mert elég kevés az olyan időszak, amikor valóban optimális lenne az időjárás. Vagy hideg van, vagy esik, vagy tombol a kánikula. Az utóbbi még a legszerencsésebb, bár sokan bele sem gondolnak abba, hogy ami az utcán 38 fok, az állványon 42. A megfelelő előkészítés mellett azonban elég gyorsan megfesthető egy 150 m2-es falfelület, még egy összetettebb grafikával is” – jellemezte a munkát Jankovits Barnabás.

A speciális festéknek köszönhetően a tűzfal megköti a szén-dioxidot

Az önkormányzat külön kérése volt, hogy a kép levegőcserélő festékkel készüljön. Ez már nem első alkalom, amikor a Neopaint csoport művészei olyan speciális festéket használnak, amely megköti a szén-dioxidot, így nem csak vizuálisan, hanem környezetvédelmi szempontból is fontos szerepe van az új festménynek.

Naopaint Works: az igényes városképért

A Neopaint Works alkotócsoport 2005-ben alakult azzal a céllal, hogy megteremtse hazánkban az igényes dekorációs falfestést. A kisebb felületek mellett 2010-ben készült el első köztéri alkotásuk, amelyet mára már további 60 nagyméretű festés, tűzfalfestés követett országszerte. Sok ikonikus falfestményük készült, amelyeket már jól ismerhetnek a budapestiek vagy a fővárosba látogatók. Legtöbbje a VII. kerületben található: Rubik-kocka, 6:3 – Az évszázad mérkőzése, Sissy, A Klauzál téri zöldséges, Róth Miksa vagy a lengyel-magyar Barátságfa - Kristályfa.

A csoport több mint 10 éves munkájával megteremtette Magyarországon a tűzfalfestészet, a köztéri falfestészet kultúráját, aminek köszönhetően az emberek megismerhették az igényes, „legális graffiti” jó oldalát, amely komolyan befolyásolja pozitív irányba a kerületek összképét.