Háy János: A cégvezető Zsámbékon

Portrébeszélgetés, író-olvasó találkozó a szerzővel vasárnap a Zichy-kastély kertjében.

Korunk embere a cégvezető. A napi hajsza vagy megedzi, vagy egy életre megcsömörlik. Mindenből a legjobb jár neki: nőből, karórából, öltönyből, autóból. Ez határozza meg napi értékítéletét, életstílusát: marad a könyörtelen egyes szám első személy, az ÉN. Ehhez idomulnia kell feleségnek, szülőnek, gyereknek, mert a cég mindenek felett – és egy pillanat műve a bukás. Sághy Tamás (lásd fotó) egyszemélyes darabja Háy János regényéből született, mégpedig nem egy szokványos időszakban, a pandémia-szülte elszigeteltségben.

„Amikor elolvastam, beleszerettem. Egy hónapig dolgoztam rajta, majd elküldtem Háy Jánosnak az átiratot, akinek tetszett, ez után kezdtem el tanulni, dolgozni rajta. A vége felé felhívtam Hargitai Iván rendezőt, akinek segítségével többek között az előadás végső formáját kapta. Ami nagyon megfogott ebben a történetben, hogy a saját életünkben mindannyian a magunk cégvezetője vagyunk. A darab pedig a cégvezető magánéleti problémáiról, dilemmái cselekedeteiről szól, aki persze bárki lehet. A több síkon futó történetben Háy János a rendszerváltástól kezdve egy rendkívül pontos társadalmpolitikai lenyomatot rak elénk anélkül, hogy ítélkezne, vagy elkendőzne bármit.” (Sághy Tamás)

Az előadás előtt 18.00 órától Háy János lesz a vendégünk, akivel Mohácsi Szilvia beszélget a következő gondolatok mentén: Mennyire vegyük komolyan, amit leír az író? Az írás nem hazudhat, legfontosabb kritériuma az igazság. Mi az igazság? Az írók csak a könyvekben mondanak igazat?

Háy János szavaival:

"Milyen esélye van az igazmondásnak? Ez ugyanaz a kérdés, hogy van-e esélye az autentikus műalkotásnak, hiszen igazmondás nélkül a mű is megszűnik létezni, helyesebben nagyon is létezik, csak nem igaz, ezért aztán nem is autentikus. Mi az, hogy autentikus?" (Háy János: Ne haragudj, véletlen volt - c. művéből)

„Tele van a van a világ hamis beszéddel, és az a kérdés számomra, hogy meg lehet-e még szólalni autentikusan. És ha én azt gondolom, hogy autentikusan szólalok meg, valóban igaz-e, vagy hazudok magamnak. Ebben az is benne van, hogy írjak vagy ne írjak.” (részlet egy interjúból)

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a beszélgetésre, amelyre ingyenes a belépés, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a színház e-mail címén lehet.

Az este 20.00 órakor kezdődő Cégvezető című előadás részletei és jegyek itt.

2022. július 31. 18.00 óra Zsámbék, Zichy-kastély

   Portrébeszélgetés Háy Jánossal

   Beszélgetőtárs: Mohácsi Szilvia újságíró

2022. július 31. 20.00 óra Zsámbék, Zichy-kastély

Háy János: A Cégvezető  -   sorsjáték

Előadja: Sághy Tamás

Dramaturg: Perczel Enikő

Látvány: Magyarósi Éva

Súgó-asszisztens-ügyelő: Pásztor Richárd

Konzultáns: Hargitai Iván