Veszprémben mutatják be Lezsák Sándor tragikus komédiáját

A budapesti Márai Színház és a Veszprémi Petőfi Színház együttműködve színpadra viszik Lezsák Sándor művét, a Nyolcvan vödör levegő című tragikus komédiát.

A darab olvasópróbái augusztus végén kezdődtek meg. Az alkalomra meghívták Lezsák Sándort, a mű szerzőjét, az Országgyűlés alelnökét, jelen volt Fekete Péter, korábbi kultúráért felelős államtitkár, a darab színrevitelének ötletgazdája, Oberfrank Pál, a darab rendezője, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Vas Anna, a Márai Színház igazgatója, a darab producere, és Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze.

Lezsák Sándor elmondta: „A nyolcvanas évek elején született a darab egy éjszaka alatt. Maga az ötlet egy túlélőcsomaggal kezdődött, mely segítséget nyújthat az embereknek egy háború és különféle előre nem látható események bekövetkezése esetén. Beleborzongtam, hogy a túlélés esélye attól függ, hogy az embernek mennyi pénze van. Ahogy nézegettem ezeket a csomagokat az jutott eszembe, hogy lent az alföldi tanyavilágban, ahol élek, sokat gyakorolták háborúk idején, hogy hogyan lehet túlélni azt, hogyan lehet elrejtőzni, elrejteni az asszonyokat, leányokat… különféle történetek voltak előttem, melyek bennem dolgoztak és igazából ennek köszönhetően született meg a darab.” – emlékezett vissza a mű szerzője. Az író úgy fogalmazott a darab cselekményéről: „egy ezermester öregember a kútban megteremt egy olyan bunkert, óvóhelyet magának és a feleségének, melyet az évtizedek alatt történelmi és egyéb ismereteinek köszönhetően alkalmassá válik egy atomháború túléléséhez is, majd az egész bonyodalom egy veszekedéssel kezdődik igazából.” Azt is hozzátette, bár ez a mű a nyolcvanas években íródott, mégis aktualitását éli ebben a nagy zavarban, ami a mai világot jellemzi. „A túlélés technikáját is meg kellene tanulni. Fel kell készülnünk a jó változatra, de kell készülnünk a rossz változatra is. Mindenkiben előjön a gondolat, hogy hogyan tovább, aztán próbáljuk ezt a gondolatot eltávolítani magunktól, és végül sikerülni fog megoldani mindent. Talán segít majd ez a tragikomédia feldolgozni magunkban ezt a gondolatot, féltést, aggodalmat.”

Fekete Péter korábbi kulturális államtitkár szerint jelentős műveknek nem kell aktualitás, a rendező munkája nyomán válik azzá. A darab bemutatásának ötlete még jóval a háború kitörése előtt, a Covid idejében született meg benne, de a mostani helyzet nagyobb hangsúlyt ad neki. Ma még jobban vágyjuk a békét, a levegőt.

Oberfrank Pál, az előadás rendezője úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés a színház számára, hogy bemutathatják Lezsák Sándor darabját. “Ez egy jól megírt, nagyszerű és mellbevágó mű, egyre erősebb a valóságtartalma. Most különösen nagy szükség van arra, hogy társulatban létezzünk, egymásba kapaszkodjunk, elfogadjuk, tiszteljük a másikat.” Azt is hozzátette: „Semmit nem szabad idézőjelbe tenni, elviccelni, nagyon reálisan és őszintén kell a közönség elé vinni. Attól lesz egészen hajmeresztő, ha meggyőződésből fakad.” Azt is elmondta, hogy ezekben a vészterhes időkben segítheti utunkat egy ilyen előadás, hogy feldolgozzuk, szembesüljünk, tükörbe nézzünk és ki-ki megtalálja önmaga felelősségét, helyét. „Helyt kell állni és megcsinálni mindenkinek a maga küldetését, maga dolgát, és ha ez hiteles és őszinte, akkor hibázni nem lehet.”

Vas Anna, a Márai Színház igazgatója közölte: “a Márai Színház fő célkitűzése a vidéki kőszínházak válogatott darabjait elvinni Budapestre, a színészeket megismertetni a fővárosi közönséggel. Így nem volt kérdés, hogy a Nyolcvan vödör levegőt is egy olyan erős, nagyon jó társulattal, csapattal rendelkező színházzal együttműködve valósítjuk meg, mint a Veszprémi Petőfi Színház. Köszönöm Nekik, hogy ilyen lelkesen vágnak bele a munkába.”

A kamaradrámát első ízben a Térszínház játszotta, a zalaegerszegi Nyílt Fórum 1988-ban mutatta be, majd 1989-ben a Hevesi Sándor Színház. Most pedig, hosszabb szünet után kerül újra a közönség elé.

A kétszemélyes kamaradarabban Oberfrank Pál alakítja az öregembert, Módri Györgyi az öregasszonyt, a premier október 8-án lesz Veszprémben, a Latinovits–Bujtor Játékszínben. Az előadást a Veszprémi Petőfi Színházban, a felújítást követően Budapesten a Márai Színházban, valamint tájelőadásokon, fesztiválokon, különböző rendezvényeken lehet majd látni. (a mellékelt fotón Oberfrank Pál, Fekete Péter, Kellerné Egresi Zsuzska, Lezsák Sándor, Vas Anna.)

   Még több levegőt!

   Még több békét!

   Félelem, mánia, beidegződések, magunkra ismerés, lélegzés…közös lélegzés.

   Egy parasztházaspár bunkert épít magának a kút oldalába. Folyamatos készültségben vannak, az ellenség bárki lehet. Mindenre fel vannak készülve. Vagy mégsem?

   Háború idején, amikor különösen aktuális Lezsák Sándor remekműve, akkor vágyjuk leginkább a békét. Még több levegőt, még több békét!