Nyílt nap a Cervantes Intézetben

Ismerd meg a spanyol nyelvet és kultúrát!

A Cervantes Intézet nemcsak a világ legnagyobb, spanyol nyelvet tanító oktatási intézménye, hanem ingyenes kulturális programjaival Spanyolország és a spanyol nyelvű országok kultúrájának megismertetésével és terjesztésével is foglalkozik. Szeptember 10-én a budapesti Cervantes Intézet nyílt napot szervez, ahol az érdeklődők ingyenes bemutatóórákon vehetnek részt, valamint az intézmény tevékenységét és páratlan könyvtárát is megismerhetik.

A Cervantes Intézetet a Spanyol Állam 1991-ben hívta életre azzal a céllal, hogy világszerte élen járjon a spanyol nyelv tanításában, valamint a spanyolországi és a spanyol nyelvű kultúra terjesztésében. Évente 80 ezernél is több diák tanul az intézetekben, a budapesti központ 2004 óta várja a spanyol nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A budapesti Cervantes Intézet rendezvényei megvalósításának és sikerességének érdekében több magánszervezettel valamint állami intézménnyel működik együtt.

A spanyol a világ második nyelve az anyanyelvi beszélők számát tekintve 493 millió fővel - csak a kínai nyelvet beszélik ennél is többen -, öt kontinens 21 országában hivatalos nyelv.  Számos ország oktatási rendszerében az angol után a spanyol a kötelező idegennyelv. Az Európai Unióban például a spanyolul tanulók száma évről évre nő, míg a francia és a német nyelv esetében ez a szám csökkenő tendenciát mutat. Az Európai Unió 27 országából 18-ban, köztük Magyarországon is a spanyol a legkedveltebb idegen nyelv, ha valaki új nyelvet kezd tanulni. Spanyolul tudni azt jelenti, hogy közel 600 millió emberrel tudunk kapcsolatba lépni a világon.

Szeptember 10-én a budapesti Cervantes Intézet nyílt napján az érdeklődők ingyenes próbaórákon vehetnek részt, valamint megismerhetik a könyvtárat is. A klasszikus könyvtári szolgáltatások mellett, az Intézet elektronikus könyvtárral is rendelkezik: nagy mennyiségű digitalizált gyűjteménnyel, e-könyvekkel, podcastokkal, spanyol nyelvű kiadványokkal, magazinokkal és újságokkal várnak mindenkit.

Emellett a nyílt nap résztvevői az intézmény sokszínű tevékenységébe is betekinthetnek. Az intézet munkatársai rendszeresen szerveznek filmvetítéseket, koncerteket, irodalmi felolvasásokat, kiállításokat, vitafórumokat a legkülönbözőbb témákban, mint például tudomány, művészet, gazdaság vagy akár a sport.

További információ itt.