Október első hétvégéjén jön a Budapest Design Week

Október 7. és 16. között.

Hogyan kapcsolódik össze az építészet és a design? Miként változtak meg mindennapjaink találkozási terei az elmúlt időszakban, mindez pedig hogyan hat életünkre és a minket körülvevő környezetre? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ 2022-ben a Budapest Design Week. A fesztivál idén október 7. és 16. között a „Találkozások terei – építészet és design” fókusztémára épülő programmal jelentkezik, amelynek részeként ezúttal is megszervezik az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő Nyitott Stúdiók és Start Up Guide Live programokat. Ebben az évben a fővároson kívül Sopronban, Szombathelyen és Pécsett is kiállítások, épületbejárások, családi és gyerekprogramok várják a látogatókat. Az idei Budapest Design Week (BDW) programjai a virtuális és valós, személyes és közösségi találkozási terekre fókuszálnak. A fesztivál az építészetet és a designt nem elhatárolt szakterületként, hanem összefonódó, egymást kiegészítő társterületként mutatja be, amelyek együtt járulhatnak hozzá egy fenntarthatóbb, befogadóbb és élhetőbb épített környezet megalkotásához.

A hagyományoknak megfelelően idén is a BDW nyitóestjén, október 6-án adják át a Magyar Formatervezési Díjat (MFD) és a Design Management Díjat (DMD). A díjazottakat és a kiemelt pályaműveket bemutató tárlat a BDW központi kiállításával párhuzamosan a Néprajzi Múzeumban lesz látogatható. A korábbi évekhez hasonlóan a 2022-ben kiállított alkotások is a hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeit és a designmenedzsmentet kiválóan alkalmazó szervezeteket mutatják be. A BDW központi kiállítása Találkozások terei – építészet és design címmel október 7. és 16. között lesz látható a fesztivál központi helyszínén, a Néprajzi Múzeum új épületében. A kiállítás építészeti és designstúdiókat egymás mellé rendelve vizsgálja a személyes találkozási szokásaink megváltozásának, közösségi tereink átalakulásának építészeti és design vonatkozásait. A BDW ideje alatt a tárlaton több alkalommal tárlatvezetést tart Sebestény Ferenc DLA építész, az idei fesztivál és a kiállítás kurátora. A tárlatot október 13-án szakmai konferencia is kíséri.

Ezúttal is lesznek Nyitott Stúdiók: a program keretében a fesztivál ideje alatt öt építésziroda és öt építészeti kapcsolódású designstúdió nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A saját csapatukat, műhelyüket, irodájukat és projektjeiket bemutató események, prezentációk, épületlátogatások, workshopok hozzák személyes közelségbe a cégek és alkotók tevékenységét. Például a BDW központi kiállításán is bemutatkozó Minusplus építészeti és designstúdió az általa tervezett épületeket, irodatereket egy sétára felfűzve ismerteti három budapesti helyszínen. A séta keretében kirajzolódnak a társszakmák együttműködését meghatározó háttérfolyamatok, tervezési elvek és megrendelői elképzelések is. Idén építészeti irodaként a Bánáti+Hartvig, a BORD Építész Stúdió, az Építész Stúdió és a Hetedik Műterem vesznek részt a programban. Mellettük a Hannabi, a Komok, az ONYX Műhely, a Plydesign, valamint a Neongrey design stúdiókat ismerhetik meg a látogatók.

A fesztivál első szombatján várja a családokat és gyerekeket a BDW Családi nap gyerekworkshopokkal, valamint tárlatvezetésekkel. A design week keretében megrendezett épületbejárásokon három építésziroda avatja be a látogatókat az épületek tervezésének folyamatába és műhelytitkaiba. A Néprajzi Múzeumban a Napur Architect, a Prezi irodaházában a Minusplus Stúdió vezet körbe, a Magyar Zene Házában a Kreatív Hangterében pedig a Medence csoport tagjai, Gross András és Terebessy Tóbiás tartanak különleges túrát.

„Milyen értéket teremt a gazdaságban a design? Milyen szerepet játszik a design a magyar vállalatok mindennapi életében és mennyire használják ki a design nyújtotta lehetőségeket?” – október 10-én a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Bútor és Faipari Szövetség által szervezett, kifejezetten a már érett vállalkozások számára ajánlott Design on Board eseménysorozaton a design üzleti életben való felhasználásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A vállalkozás-vezetés témájához csatlakozik ismét az idei Start Up Guide Live program október 12-én a Néprajzi Múzeumban. Az előadássorozat a kreatívipari mikrovállalkozásokat segíti a válság- és krízismenedzsmenttel foglalkozó előadásokkal és workshoppal. A kreatívipari felsőoktatási intézmények mesterszakos hallgatóit várja a Személyes találkozások – New European Bauhaus (NEB) workshop október 14-én a Néprajzi Múzeumban. A workshop a 2021. évi fesztivál alkalmával megrendezett, első New European Bauhaus workshop eredményeit dolgozza fel és fejleszti tovább, a személyes terek közterekben való kialakítására koncentrálva.

Idén is széles programkínálattal csatlakoznak a fesztiválhoz a BDW partnerintézményei. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) spekulatív design kiállítása, A jövő tárgyai azt vizsgálja, milyen termékeket és szolgáltatásokat vásárolunk majd 30 év múlva; a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA) szervezésében pedig a 360 Design Budapest a hazai és regionális formatervezési darabokat mutatja be. A Határtalan Design kiállítás idén is a régió alkotóinak bemutatására fókuszál. A független design- és összművészeti rendezvénysorozat idén a V4 országok alkotóin kívül 16 ország több mint 160 alkotójának munkáit, ezen belül reprezentatív régiós és finn válogatást mutat be a Kiscelli Múzeumban október 2. és november 6. között.

A BDW stábja újra összeállította a Budapest Design Mapet, amelynek segítségével könnyen elérhetők a designboltok mellett a város legizgalmasabb design eseményei és helyszínei. A térkép nyomtatott változata szeptember 15-től elérhető a város számos designüzletében. Az idei BDW keretében idén a fővároson kívül Sopronban, Szombathelyen és Pécsett is kiállítások, épületbejárások, családi és gyerekprogramok várják a látogatókat.

A Budapest Design Week szervezője a Magyar Formatervezési Tanács, finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

További információ a Budapest Design Weekről és részletes programnaptár itt.