Egri szuperhősök az MVM Dome-ban

Újabb gigaprodukcióra készül a Nemzeti Színház társulata és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

2022. október 20-án mutatják be az MVM Dome-ban az Egri csillagok című előadást, amely a két kulturális intézmény együttműködésével valósult meg 2018-ban. A minden eddiginél hatalmasabb térben gyakorlatilag egy új produkció születik majd. A rendkívüli bemutató egészen közel esik Gárdonyi Géza halálának centenáriumához, az író ugyanis 1922. október 30-án hunyt el. Az előadás így az ő emléke előtt is tiszteleg.

Az MVM Dome-ban a mintegy 1800 négyzetméteres játéktéren, több száz fős szereplőgárdával, hatalmas apparátussal, és – Székely László tervezésében – teljesen új díszletek között mutatják be az alkotók a produkciót. Az impozáns, összesen 13500 fémlemezkével borított díszletelemekkel, valamint a kellékekkel és a jelmezekkel 10 kamion érkezik majd az előadás helyszínére a héten, ahol megkezdik az építést, vasárnapra pedig már a helyükön lesznek a látványelemek. Összességében mintegy 10 kőszínházi előadás közönsége, azaz 6359 néző fogja megtölteni a csarnokot, az ülőhelyek mellett 12 kerekesszékes hely is kialakításra kerül.

A nagyszabású produkciót Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója álmodja újra a minden eddiginél hatalmasabb térben. Az Egri csillagok a teátrum egyik legsikeresebb előadása, több mint 50-szer játszották már a színház nagyszínpadán. 2019-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a mostanában épült, korszerű stadionokat érdemes lenne kultúrával is feltölteni, de a koronavírus jócskán hátráltatta ezeket a terveket. A díszletek már korábban elkészültek, ám most újra kellett gondolni az egész darabot, hiszen jóval nagyobb lett a tér, amelyben a színházi változathoz képest sokkal több szereplő mozog majd. Vidnyánszky Attila ezzel kapcsolatban elmondta, erről a léptékről vannak már korábbi tapasztalatok, hiszen a Csíksomlyói passiót mintegy 30 ezer ember jelenlétében játszották el Csíksomlyón, a hegynyeregben. „Izgalommal, lelkesedéssel telve várja a társulat a bemutatkozást a több ezer néző előtt” – fűzte hozzá az igazgató. Vidnyánszky Attila felidézte, milyen katartikus pillanatot éltek át a színészek és az alkotók, amikor Csíksomlyón megtelt a hegyoldal, és most is ez várható. „Az Egri csillagok adaptációját a Nemzeti Színházban eddig mintegy 30 ezren látták, ennyi gyerekből lett kicsit egri vitéz, és azt remélem, még sok tízezret szólítunk meg ezután is.” – mondta a direktor.

   „Hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat. Úgy érzem, fontos, hogy a mindennapokból kiszakadva, a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli, igazodási pontokat nem nyújtó világunkban tiszta történeteket is el tudjunk mesélni. Gárdonyi regénye igazi nagy történet: szerelemről, hűségről (és árulásokról), bátorságról, hazaszeretetről, hősiességről, a felnőtté válásról...”  Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, az előadás rendezője.

2013-ban, a Zs. Vincze Zsuzsa - a jelenlegi produkció táncdramaturgja - által színpadra írt Körhintával kezdődött az együttműködés a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes között, amely számára szintén nem ismeretlenek az ilyen volumenű produkciók. Egy ekkora térhez további táncosok bevonására is szükség van: 13 együttes és egyesület közel 200 táncosa fog színpadra lépni Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos táncegyüttese mellett az MVM Dome-ban. Zsuráfszky Zoltán, az együttes vezetője és az előadás társrendezője szerint az Egri csillagokban minden benne van, amit a magyarságról, a hitről fontosnak tart, ezért úgy gondolja, minden fiatalnak találkoznia kell ezzel a kivételes történettel. „Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényével örök emléket állít annak, hogy ha egy eszme érdekében összefog a magyarság, akkor képes legyőzni a legnagyobb ellenséget is. Ez az eszme pedig a kereszténység védelme és a hazaszeretet. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes korabeli magyar és török táncokkal, illetve prózai szereplőket is megjelenítve vesz részt a Nemzeti Színházzal közös előadásban, amely visszarepít a régmúltba, hogy a jelennek is példát mutasson hősiességből és bátorságból.” – fogalmazott a táncművész, koreográfus. 

A Bornemissza Gergely szerepében látható Berettyán Nándor egészen különleges érzésnek tartja, hogy ennyi ember előtt játszhat, de nagy felelősségnek is. „A COVID után különösen példaértékű lesz, hogy egy ilyen szép történettel tömegeket lehet a színházba csábítani. Szeretem az ilyen csúcstámadásokat” – tette hozzá a színész. A regényről szólva azt mondta, benne soha nem kérdőjeleződött meg, hogy Gárdonyi művét a fiatalok kezébe kell adni kötelező olvasmányként, mert „ez a magyarság közös története, nélküle ma nem lennénk ugyanazok, akik vagyunk”. Bornemissza Gergely szerepéről azt mondta, nem könnyű megteremteni, hiszen erről a figuráról szinte mindenkinek van valamilyen képe, ideája. Ugyanakkor ilyenfajta példaképekre, hősökre mindig szükségünk van. „Ma is néz a közönség szuperhősöket a mozikban, de ezek a mi szuperhőseink” – mondta a színész. „Ők is emberek voltak, áruló is volt köztük, veszekedtek, bort is ittak, de mégis kiálltak valami mellett, amikor kellett. Rájuk kellene hasonlítanunk, őket kell megmutatnunk a fiataloknak.” – fogalmazott Berettyán Nándor.

További információk a különleges előadásról itt.    Ajánló itt.