Fotóhónap 2022 Közvetlen történelem — Juhan Kuus életműve

A Magyar Fotóművészek Szövetsége rendezésében megvalósuló Fotóhónap évről évre a magyar fotókultúra legátfogóbb és leggazdagabb rendezvénysorozata.

A fesztivál fő kiállításán ezúttal is egy ikonikus fotográfus képeit hozza el a Szövetség a hazai közönségnek. 2022-ben az észt származású, de Dél-Afrikában élő és alkotó világhírű dokumentarista fotográfus, Juhan Kuus fotóit állítják ki „Közvetlen történelem - Juhan Kuus életműve" címmel a Mai Manó Házban. Juhan Kuus képei és fotóesszéi rendkívül nagy hatásúak; képesek voltak társadalmi, politikai cselekvésre ösztönözni a vizsgált környezetüket. A Mai Manó Házban látható átfogó tárlat először hozza el a fotográfus munkásságát a magyar közönségnek. A nagyszabású bemutatóval együtt 2022-ben mintegy 38 tárlatot, 31 csatlakozó galériát, 26 budapesti és 9 vidéki helyszínt, továbbá számos kísérőeseményt vonultat fel a Fotóhónap sokoldalú programja.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége rendezésében megvalósuló Fotóhónap évről évre a magyar fotókultúra legátfogóbb és leggazdagabb rendezvénysorozata. A fesztivál fő kiállításán - a korábbi évekhez hasonlóan, melyek során világhírű fotósok, köztük Weegee, Nobuyoshi Araki, Robert Doisneau és Margaret Watkins életművei került bemutatásra - ezúttal is egy ikonikus fotográfus képeit hozza el a Szövetség a hazai közönségnek.

2022-ben az észt származású, de Dél-Afrikában élő és alkotó világhírű dokumentarista fotográfus, Juhan Kuus (1953-2015) fotóit állítják ki „Közvetlen történelem — Juhan Kuus életműve" címmel a Mai Manó Házban. Kuus tizenhét évesen kezdett fotóriporterként dolgozni, és negyvenöt éves pályafutása során az ország egyik legbefolyásosabb és legradikálisabb fotográfusává nőtte ki magát. Pályafutása csúcsán, 1986 és 2000 között az 1973-ban Franciaországban alapított neves Sipa Sajtóügynökség párizsi és New York-i szerkesztőségének dél-afrikai tudósítójaként és fotóriportereként dolgozott. Juhan Kuus fotográfiai a Dél-Afrikában zajló konfliktusok harcait és brutális erőszakát örökítik meg, ami iránt a sajtó világszerte érdeklődött az 1980-as, 90-es években, de az egyszerű emberek örömeit és gondjait, mindennapi életüket és hagyományaikat, az ember és a föld kapcsolatát, valamint az uralkodó társadalmi normákat és tabukat is ábrázolják. Képei és fotóesszéi rendkívül nagy hatásúak; képesek voltak társadalmi, politikai cselekvésre ösztönözni a vizsgált környezetüket. Juhan Kuus munkáit a Times, az Independent, a New York Times, a Paris Match és a Los Angeles Times is rendszeresen közölte. A Mai Manó Házban látható átfogó tárlat először hozza el a fotográfus munkásságát a magyar közönségnek.

Közvetlen történelem — Juhan Kuus életműve (október 18. — november 18.)

A kiállítás kurátorai, Toomas Järvet és Kristel Aimee Laur.

A nagyszabású bemutatóval együtt 2022-ben mintegy 38 tárlatot, 31 csatlakozó galériát, 26 budapesti és 9 vidéki helyszínt, továbbá számos kísérőeseményt vonultat fel a Fotóhónap sokoldalú programja. A Magyar Fotográfiai Múzeumban Gink Károly, a PaperLab Galériában Ata Kandó és André Kertész, a Foton Galériában Hajdú József, az ArtPhoto Galériában Robitz Anikó, Minyó Szert Károly és Barta Zsolt, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Dezső Tamás és Hans van der Meer, a Várfok Galériában Czigány Ákos, a Faur Zsófi Galériában Kudász Gábor Arion és Kudász Emma Johanna, valamint Szilágyi Csilla és Herczeg Tamás, majd Gáti György, a TOBE Gallery-ben Almudena Romero képei láthatók a fesztivál ideje alatt. Idén a Fotóhónaphoz csatlakozik a XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé is MANU-TÍPIA című átfogó tárlatával, valamint - már hagyományosan - a World Press Photo 2022 kiállítás és az Art Market programsorozata. A több mint 300 tagot számláló Magyar Fotóművészek Szövetsége 2022-ben négy új taggal bővült, az ő munkáikat először a nemrégiben megrendezett Art Marketen láthatta a nagyközönség. A több mint húsz budapesti galéria és kulturális intézmény mellett vidéki helyszínek is csatlakoznak: idén Gödöllő, Pécs, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Esztergom, Veszprém, Salföld és Gyula is helyszínt ad az ország legnépszerűbb fotófesztiválja, a Fotóhónap kiállításainak. A kiállítások mellett országszerte tárlatvezetések, szakmai előadások és egyéb kísérőprogramok töltik meg az október közepétől november végéig tartó gazdag időszakot. A hagyományos fotóalapú műfaji kereteket kiszélesítve, különféle határterületeket bevonva jön létre a Fotóhónap 2022 változatos összművészeti programkínálata. A látogatók a fotográfiák mellett képzőművészeti, videóművészeti és irodalmi alkotásokkal egyaránt találkozhatnak.

A Fotóhónap 2022 médiatámogatója a Punkt online fotográfiai folyóirat. További információ itt.

Hirdetés