Csávásiak a Fonóban november 5-én

Levetítik az Isteni kéz című dokumentumfilmet a legendás erdélyi brácsásról, koncertet és táncházat muzsikálnak a szászcsávási zenészek.

A Fonóban visszatérő vendégek a szászcsávási zenészek, mindig ünnep, amikor a házban muzsikálnak. A Fonó hatlemezes sorozatban adta ki utánozhatatlan muzsikájukat, de élőben mindez mégis mindig sokkal átütőbb, mint lemezen! Ezen az estén levetítjük az idős, beteg mesterről, Mezei Ferenc Csángálóról szóló Isteni kéz című filmet, majd koncertet és táncházat muzsikálnak a csávási zenészek.

„A zenekar magja (...) több, mint ötven éve műveli ezt a szakmát lankadatlan intenzitással. Oké, a Rolling Stones se semmi, de a Szászcsávási banda legalább van annyira elementáris erejű és különleges, mint Mick Jagger és társaik. Akik pedig képesek az életörömöt, vagy akár épp a bút, bánatot így átadni, a lábakat, kezeket, testeket ilyen erővel megmozgatni, azoknak a legnagyobb mesterek között a helye. (...) A Szászcsávási zenekar ott játszik ahova hívják, van, hogy pajtába, lagziba, tánctáborba, a Fishing on Orfűre vagy épp a chicagói Paprikash étterembe. Az emberek mindenhol szórakozni, táncolni, mulatni akarnak. De akárhol is lép fel, a Szászcsávási zenekar mindig magában hordozza nemcsak a neki tulajdonított erdélyi magyar, cigány és román zenék hagyományát, de annál valami univerzálisabbat is: dalokat, dallamokat, táncokat, lehetőséget együtténeklésre. (ritmuseshang blog)

Csángálót, a világhírű erdélyi brácsást kenyérkereső keze egyik napról a másikra cserbenhagyja. Az idős mester keze visszafordíthatatlanul remegni kezd. Az a zenész, aki kezéből kiejti a vonót, nem lehet többé a híres Szászcsávási banda tagja. Dumnezeu, a bandavezér prímás kizárja őt a zenekarból, melyben egész életében játszott. Bár elképzelhető, hogy Csángáló Parkinson betegsége gyógyítható, abban az archaikus világban, melyben ő él, s amely csak isten segítségét fogadja el, egy agyműtét teljesen elképzelhetetlen. A mester egyetlen reménye, hogy Bálint, a hozzá hasonló tehetségű unokája, továbbviszi a világon is egyedülálló zenei hagyatékot. Amikor már szinte minden veszni látszik, már csak a csoda, az Isteni kéz segíthet...

magyar dokumentumfilm, 71 perc, 2020

Rendező: László Barna

Producer: Sós Ágnes,          Operatőr: László Barna

Vágó: Kővári Szabolcs         Zeneszerző: Hodován Milán

Program:

19:00 Isteni kéz c. dokumentumfilm vetítése

20:15 A szászcsávási zenészek koncertje és táncháza

A Fonó vendéglátása különleges erdélyi ételekkel és grillmenükkel készül erre a napra.

Jegyár: 2000 Ft elővételben, 2500 Ft az esemény napján

Egy chicagoi felvétel itt.         Ilyen volt két éve a Szászcsávási magyar nap a Fonóban.