MárTones: Márton napi koncert a Fonóban

Utána táncház november 11-én, pénteken.

Ki ne szeretne Márton napja alkalmából egy olyan zenekart színpadon látni, amelynek tagjai egyenként is meghatározó zenészei a magyarországi táncházmozgalomnak, miközben mindnyájukat Márton névre keresztelték? Mi lenne, ha ezek a kiváló muzsikusok egyszer összeállnának egy koncert erejéig? Úgy tűnik a válaszra nem kell sokáig várni, hiszen november 11-én pénteken, a Fonó színpadán lép fel a MárTones, amelynek tagjaiban nemcsak az a közös, hogy anyanyelvük a népzene, hanem hogy mindannyiukat Mártonnak hívják! A koncertet moldvai és vonós táncház követi a Berka együttessel és MárTones-szal.

A zenekar tagjainak pályafutását sokrétűsége miatt szinte lehetetlen vállalkozás bemutatni. Találunk köztük Mártont, aki a közelmúltban Junior príma díjat vehetett át, Marcit, aki többszörös prímásverseny-győztes és méltán érdemelte ki Halmos Béla hegedűjének használati jogát, Mártonkát, akit alkotói munkássága révén Bezerédj-díjjal jutalmazott a szakma és Marcikát, aki zenekaraival Arany Páva titulust szerzett magának. Mártonok nélkül tehát minden bizonnyal szegényebb lenne a táncházmozgalom és az a „néhány” koncertzenekar, amelyben rendszeresen fellépnek és amelynek a MárTones mellett állandó tagjai (Herczku Ági és a banda, Magyar Banda, Mihó Attila és barátai, Tímár Sára és zenekara, Budapest Mezőség Band, Tárkány Művek, Tárkány trió, Zsikó zenekar, Magos zenekar, Gajdos zenekar, Erdőfű zenekar, Erdőfű Népi Kamaraegyüttes, Eszterlánc-, Dobroda-, Bajkó-, Naszály zenekarok).

A kizárólag Mártonokból verbuválódott MárTones, a Kárpát-medence népzenei hagyományait hivatott bemutatni, koncertjeiken a magyar mellett a szomszédos népek és a velünk együtt élő kisebbségek népzenéi hangoznak el. A Márton-napi koncertet a Berka együttes moldvai és vonós táncháza követi.

Közreműködik:

Szilágyi Márton – hegedű

Kovács Márton Bence – hegedű

Fekete Márton – brácsa, kontra

Éri Márton – brácsa, kontra

Gólya Márton – cimbalom

Tímár Márton – nagybőgő

A 11-ei programokról bővebben itt.