A kutya különös esete az éjszakában, Budaörsön

Az évad második bemutatójának próbája a Budaörsi Latinovits Színházban.

Mark Haddon angol író díjnyertes, eredetileg felnőtteknek szánt regényéből (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time) Simon Stephens készített színpadi adaptációt a londoni Nemzeti Színház számára. A színdarab Baráthy György fordításában és Németh Nikolett dramaturg közreműködésével, A kutya különös esete az éjszakában címmel formálódik előadássá Csábi Anna rendezésében.

Az előadás főszereplője, Christopher Boone (Böröndi Bence) semmiképpen sem egy átlagos tizenöt éves. Ha találkoznánk vele, valószínűleg azt gondolnánk, hogy egyáltalán nem normális. Hiszen milyen normális gyerek tudja fejből a prímszámokat 7507-ig, tesz emelt szintű vizsgát matekból úgy, hogy közben kisegítő iskolába jár, és milyen normális gyerek hurcol a zsebében mindenhová egy patkányt vagy veri a fejét a földhöz, ha túl sok inger éri egyszerre?

Ez nem egy átlagos történet, hiszen Christopher a hőse. A küldetése pedig kinyomozni, hogy ki ölte meg hidegvérrel Wellingtont, a szomszéd kutyáját. Izgalmas kihívás ez egy olyan fiúnak, aki egyedül még nem járt sehol, csak az utcában, ahol lakik. A történet különlegessége, hogy főhőse valószínűleg autizmus spektrumzavarral él, és mivel a történetet ő meséli el (nem pedig valaki más írja le őt), vele együtt élhetjük át, milyen különbözni az átlagostól, kívülállónak lenni, és milyen egy meglepő és leleplező szemszögből látni a világot.

„A célunk ezzel az előadással, hogy betekintést nyújtsunk abba, milyen egy kacifántos fiú élete és gondolkodásmódja, egyszersmind pedig, hogy milyen egy ilyen gyerek anyukájának és apukájának, illetve úgy általában kamaszok szüleinek lenni. A főhősünk, Christopher nézőpontja mellett tehát a szülők szemszögét is megismerjük, vagyis egyszerre igyekszünk érzékenyíteni az ő irányába, megismertetve a nézőkkel ennek a különleges fiúnak az életét, érzéseit és gondolatait, mindemellett pedig a szülők irányába is” – árulta el Csábi Anna, az előadás rendezője az olvasópróbán. 

Az elsősorban kamaszoknak tervezett, de felnőtteknek is erősen ajánlott ifjúsági előadást november 18-án láthatja először a közönség Böröndi Bencével, Szőts Orsival, Ilyés Róberttel és Páder Petrával a Városi Ifjúsági Klubban.

Mark Haddon - Simon Stephens:

A kutya különös esete az éjszakában

Christopher - Böröndi Bence

Siobhan - Szőts Orsi

Ed, Christopher apja - Ilyés Róbert

Judy, Christopher anyja - Páder Petra

Díszlet- és jelmeztervező: Nozdroviczky Eszter

Zeneszerző: Szegvári Júlia

Fordította: Baráthy György

Dramaturg: Németh Nikolett

A rendező munkatársa: Juhász Gabriella

Rendező: Csábi Anna

Bemutató: 2022. november 18.

Helyszín: Városi Ifjúsági Klub

Az előadást 10 éves kortól ajánljuk

Jegyvásárlás itt.