Rangos díjak Amszterdamból

Magyar alkotók nyerték a 26. alkalommal megrendezett amszterdami „Imagine” filmfesztivál rangos díjait. Az európai fantasztikus film fesztiválok élvonalába tartozó amszterdami seregszemle az Adás és A hetedik kör című magyar játékfilmeket díjazta, mindkét alkotás a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült.

A szombat esti díjátadóval véget ért filmfesztivál zsűrije Vranik Roland Adás című utópiáját a képernyők nélküli világról az Ezüst Mélies-díjjal méltatta. A világhírű francia filmrendező, színész, producer, forgatókönyvíró, operatőr Georges Méliès-ről elnevezett díjat az Európai Fantasztikus Filmfesztiválok Szövetsége (EFFFF) adja ki kontinensünk legfontosabb fantasztikus film fesztiváljain.

Az amszterdami díjnak köszönhetően Vranik Roland filmje bekerült az Arany Mélies-díjra jelöltek közé, mely elismeréssel a legjobb európai fantasztikus filmet díjazzák majd októberben a spanyolországi Stiges-ben.

Sopsits Árpád A hetedik kör című amatőr gyerekszereplőkkel forgatott drámája a kamaszkorról, az élet és a halál különös megtapasztalásáról a neves holland szakmabeliekből álló zsűri Fekete Tulipán díját nyerte el Amszterdamban.

Az „Imagine” fesztivál az elmúlt két évben készült fantasztikus filmek javát – több mint negyven játékfilmet és számos rövidfilmet – vonultatott fel április 14-24. között a Kriterion filmszínházban Amszterdamban.