Finn Filmnapok 2023

2022. február 15 – 19. között a magyarországi Finn Intézet (Finnagora) szervezésében újra belekóstolhatnak az érdeklődők a finn életbe és megismerhetik az északi ország gondolkodását, hiszen érkezik a 12. Finn Filmnapok a Toldi moziba.

A nézők több nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilmen keresztül közelebb kerülhetnek a „nordic” mindennapokhoz és ahhoz a fanyar és csendes humorhoz, amely átszövi ezt a kultúrkört. Az esemény sorozat alatt azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetővé tesznek alkotásokat a szervezők. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal látható. 

Filmvetítések

A Finnagora az elmúlt években is már igyekezett mindig a legkurrensebb filmeket elhozni a magyar közönségnek. Nem lesz ez idén sem másként.  Az esemény nyitófilmje Alli Haapasalo rendezte Csajfilm, ami három Z-generációs barátnő kapcsolatáról mesél a zord és sötét finn télben. A filmről a megjelenését követően ódákat zengtek a kritikák, nemhiába áll a Rotten Tomatos oldalán 99%-os tetszési index-szel.  

A fesztivál másik izgalmas fiatal generációt bemutató darabja a Heartbeast (Szívrobbanás) című alkotás, amelyben kulturális különbségek mentén figyelhetjük meg a finn és francia fiatalok mindennapjait, és összekapcsolódási lehetőségeit. 

A drámák mellett természetesen a csípős humor is megjelenik a filmekben, köztük is a Karaoke Paradicsom című darabban is, amelynek segítségével bepillantást nyerhetünk a finn karaoke éneklők világába és mindennapjaiba. 

A dokumentumfilmes szekció egyik kiemelt alkotása az Állati jogok című mű, amelyben egy finnországi állatvédő aktivista szemén keresztül láthatjuk az állatvédelem őszinte és naiv, valamint politikailag megkeményedett arcát. A filmhez kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetést szerveznek, amelyen az alkotás rendezői Saila Kivelä és Vesa Kuosmanen, valamint Kapronczai Erika vesznek majd részt.

A korábbi évekhez hasonlóan rövidfilmvetítésekkel is várják a szervezők a vendégeket február 18-án.  

A fesztivál programja folyamatosan bővül, ezért érdemes a programot gyakran látogatni. 

A teljes program itt olvasható.