Ismét európai fókuszban a magyar cirkuszművészet

Erős szakmai és művészi elismerésekkel kezdte 2023-as évet a magyar cirkuszművészet jóhírét öregbítve ezzel a magyar kultúrának.

A tegnap (március 12.) véget érő francia Saint-Paul-les-Dax cirkuszfesztivál már a negyedik nemzetközi megmérettetés és bemutatkozó, ahol a magyar előadóművészet e különleges ágát képviselhette Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója.

Az immár 22 éves tradíciókkal büszkélkedhető Saint-Paul-les-Dax cirkuszfesztivál és artista verseny a kortárs és klasszikus cirkuszi produkciók bemutatkozó helye. A Monte-Carloi, a párizsi és a spanyol Girona-i nemzetközi fesztiválok után Dax-ban zsűrielnökként mutathatta be a hazai sikereket.

„Nemzetközi tekintélyeknek beszélhettem arról, hogy mekkora fontossága van a cirkuszművészet által megjelenített üzeneteknek. Háborúról beszélni anélkül, hogy fegyvereket csörgetnénk, békét üzenni akár egy jelnettel vagy szimbólummal, több ezer emberhez értékes gondolatokat eljuttatni a cirkuszi produkció által megélt katarzissal úgy a Fővárosi Nagycirkuszban, mint a DAX-i fesztiválsátorban újdonság, odafigyel rá a cirkuszi szakma. De ahogy Budapesten jól megférnek egymás mellett az orosz és az ukrán művészek, úgy ezen a francia fesztiválon is egymás mellett ülnek és szerepelnek a két ország művészei.

Erős a hasonlóság, sok a közös gondolat.

Külön büszkeség, hogy a Fővárosi Nagycirkusz balettkara nyitotta meg a fesztivált. Egy kétéves álmunk vált valóra. Kitűztük célul: a mi balettkarunkat fogják hívni Európa szerte, ha komoly cirkuszszakmai táncos megjelenésre van szükség. Ennek az álomnak ez az meghívás és a tánckar fiatal művészeinek hangos sikere csupán az első állomása. Hallani fognak még a Fővárosi Nagycirkusz Balettkaráról szerte a világban.” – foglalta össze gondolatait Fekete Péter.

Európában vezető helyen jegyzik a magyar cirkuszművészetet. Elismerik szakmailag és művészileg is, melyet a hazai közönség is visszaigazol sikeres előadásaik révén.

Április közepére a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia megnyitójáéra világszámmal készül a Fővárosi Nagycirkusz társulata miközben teljes gőzzel dolgoznak következő, a Sztyeppe illata című új előadásukra, melyben ismét szerepet kapnak az ukrán menekült artisták.

Hirdetés