Petőfi 200 – János vitéz 100 - Jubilált a Déryné Társulat János vitéz előadása

A János vitéz 100. előadását ünnepelte a Déryné Társulat.

A jubileumra Pilisen, teltház mellett, a Csernai Pál Művelődési Házban került sor március 16-án. A társulat több meglepetéssel is készült, János vitéz alakja nem csak a színpadon elevenedett meg, hanem egy óriási léggömb installációként is. Az ünnepi eseményre a rendező Berettyán Nándor és a Déryné Program igazgatója, Kis Domonkos Márk is ellátogatott.

A Déryné Társulat a János vitéz produkcióval indult útjára, a premierre 2020. augusztus 8-án került sor Sátoraljaújhelyen. Az azóta eltelt két és fél évben a Vándorszínház alprogramnak köszönhetően a társulat bejárta vele az országot, Petőfi klasszikusát több mint 18 000 nézővel sikerült megismertetni. Az előadást mindenütt nagy örömmel fogadták, kicsik és nagyok egyaránt a szívükbe zárták.

„Örvendetes, hogy egy olyan előadást sikerült létrehoznunk, amelyet a kisgyermekek, a felnőttek és a nyugdíjasok is szeretettel várnak mindenhol. Lelket melengető, hogy ugyanaz a 14 színész állt most színpadra, amely a bemutatón is, nem változott a társulat. Külön öröm számomra az is, hogy épp most, a Petőfi200 emlékévben ünnepelhetjük a 100. jubileumot, ráadásul a nemzeti ünnepünket követő napon, ami Petőfi életében is fontos fordulópont volt.” – hangzott el Kis Domonkos Márktól, a Déryné Program igazgatójától.

A Déryné Társulat rendhagyó formában, bő egy óra leforgása alatt mutatja be Petőfi Sándor halhatatlan klasszikusát. A humorral, tánccal gazdagon átszőtt produkció interaktív formában kerül előadásra. Lendületes, fiatalos játékmódjával nem csupán az iskoláskorúak, hanem az egész család számára maradandó élményt nyújt.

„Ez egy 1 óra 10 perces produkció és kifejezetten azt szeretnénk vele, ha a gyerekek megszeretnék a János vitézt, megszeretnék Petőfit, és kapnának egy olyan élményt a színházról, ami miatt aztán máskor is el akarnak oda látogatni. Egyfajta beavató funkciója is van az előadásnak, van egy kis János vitéz a végén, akit az Iluskánk, Vas Judit Gigi választ ki a nézők közül és hoz fel a színpadra, hogy azt érezzék, hogy ők is lehetnek János vitézek, ők is lehetnek Iluskák.” – emelte ki a rendező Berettyán Nándor, aki szintén ellátogatott az ünnepi eseményre.

A jubileum alkalmából ezúttal az előadás végén minden gyermek kapott ajándékot, 300 darab ’János vitéz 100.’ feliratú lufi árasztotta el a nézőteret, valamint süteményekkel is kedveskedtek a szervezők. Az országjáró turné nem áll meg, a Déryné Program misszióját követve a produkció folytatja útját: Színház mindenkinek!

Szereposztás:

Jancsi – Horváth Márk

Iluska – Vas Judit Gigi

Boszorkány – Losonczi Kata

Huszárkapitány – Janka Barnabás                                    Francia király – Ivaskovics Viktor

Francia királylány – Tarpai Viktória (Jászai Mari-díjas)      Zsiványvezér, huszár – Széplaky Géza

Gazda, zsivány, huszár – Turi Bálint                                 Gazdaasszony, magyar lány, francia lány – Szemerédi Bernadett

Öreg halász, zsivány, huszár – Dányi Krisztián                 Török vezér, zsivány – Habodász István

Zsivány, huszár, török – Havasi Péter                                Szerecsen király, magyar lány, francia lány – Gulyás Gabriella

Zsivány, huszár, török – Kárpáti Barnabás

Rendező – Berettyán Nándor

(fotó Érdi Róbert)