PDF fájlok összezsugorítása - PDF Squeezer

Nincs is annál elkeserítőbb, amikor egy nagy munka végén már csak fel kell töltenünk az elkészült anyagot és a rendszer a fájlméretre hivatkozva nem fogadja el azt. Bevallom, velem már többször is előfordult.

Először megpróbáljuk kézzel átszerkeszteni a PDF fájlunkat, kisebb képeket rakunk bele, kivesszük a fölösleges szóközöket, de valahogy mégse sikerül elérni a kívánt méretet, amivel végleg befejezettnek nyilváníthatjuk a munkát.

Szerencsére létezik egy rendkívül egyszerű megoldás, a PDF Squeezer. Ez a kis Mac-es segédprogram képes optimalizálni a PDF fájljainkat úgy, hogy azt az eredeti méret töredékére csökkenti. Ráadásul teszi mindezt úgy, hogy semmi lényeges adat nem veszik el, csupán a PDF fájlban található képeket, betűtípusokat és metaadatokat optimalizálja.

Ezt a műveletet nem egy hanem akár egy tucat fájlal egyszerre is képes végrehajtani. Ezzel akár jelentős tárhelyet is megspórolhatunk.

A programban több tömörítési profilt is beállíthatunk, így amennyiben továbbra is szükségünk van a speciális betűtípusokra vagy a nagy méretű képekre, ezeket testre szabhatjuk. Mentés előtt összehasonlíthatjuk az eredeti és a tömörített PDF fájlt így egy valós képet kapunk mit veszítünk a tömörítéssel (ha egyáltalán veszítünk rajta).

A tárhely csökkentésén túl e-mail küldésnél is hasznos segítségünk lehet, mivel így több megabájtos csatolmányok helyett mindössze pár KB-os csatolmányokat tudunk küldeni, ami a címzett is előnyös, mivel gyorsabban töltődnek le, gyorsabban tudják azokat megnyitni.

A PDF Squeezer 24 nyelvre van lefordítva, így többek közt magyarra is. Használata rendkívül egyszerű és hasznos.

Mindenkinek ajánlom. Itt tölthető le: https://witt-software.com/pdfsqueezer/