A magyar költészet napján tartják a Versünnep 2023 döntőjét

„Reszket a lelkem, mert eszembe jutottál”

A Versünnep Alapítvány versenyprogramjára jelentkezett hivatásos előadóművészek nyilvános elődöntőjét április 3-án és 4-én tartják a Budapesti Operettszínházban, a szintén nyilvános döntőre április 11-én, a költészet napján kerül sor a Nemzeti Színházban. A verseny zsűrije neves színészekből áll, de képzőművész, zongoraművész, kritikus és filmrendező is megtalálható a jeles grémiumban. A verseny döntőjébe jutó előadók értékes tárgyi- és pénzjutalmakban részesülnek.

Az idei „Reszket a lelkem, mert eszembe jutottál” Versünnep 2023 versmondó versenyének nyilvános elődöntőjét április 3-án és 4-én 10 és 16 óra között tartják a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumban. Az innen továbbjutott versenyzők április 11-én, a magyar költészet napján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán megrendezett döntő keretében mérhetik majd össze tudásukat. Az év elején meghirdetett versmondó versenyre harminc hivatásos előadóművész jelentkezett szerte a Kárpát-medencéből, határon innen és túlról.

Az elődöntő és a döntő zsűrielnöke Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész lesz, mellette Csomor Csilla színművész, Erős Kinga, kritikus, szerkesztő, Géczy Dávid filmrendező, Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke, Méhes László, Jászai Mari-díjas színművész, tanár, rendező, Neumann Balázs zongoraművész, zeneszerző, a Versünnep 2022 fődíjasa és Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész vesz részt a rangos grémiumban.

A versenyre kizárólag magyar költők művével lehetett jelentkezni, a hivatásos előadóművészek esetében a nevezett művek között idei irodalmi évfordulós szerző – Petőfi Sándor, Madách Imre, Szendrey Júlia vagy Kormos István – valamely versének is kellett szerepelnie. A számos értékes díj mellett az első helyezett 600 000 forint pénzjutalomban részesül és Párkányi Raab Péter, Kossuth-díjas képzőművész Versünnep kisplasztikájával lesz gazdagabb. 

A 17 éve töretlen lelkesedéssel működő Versünnep Alapítvány célkitűzése az előadó-művészet támogatása és magas szintű képviselete. Az Alapítvány versmondó versenyekkel és egyéb eseményekkel népszerűsíti a magyar kultúrát Magyarországon és külföldön egyaránt. 2023-as eseménysorozatát „Reszket a bokor, mert eszembe jutottál” címmel hirdette meg. A versenyre négy kategóriában jelentkezhettek hivatásos színművészek, előadó-művészek és képző intézmények hallgatói, valamint iskolák, civil közösségek, amatőr előadók és formációk. A jelentkezéseket Vers- és prózamondás, Énekelt vers, vagy versmegzenésítés, Képző és/vagy filmművészeti alkotás, vagy Táncművészeti alkotás kategóriában várták.

A Versünnep elődöntője és döntője is nyilvános és ingyenes, a döntőn való részvétel azonban regisztrációhoz kötött. A regisztrációkat a címre várják.

A döntőt online is figyelemmel kísérhetik majd az érdeklődők a Versünnep közösségi oldalán.

Bővebb információ itt,   és   itt.