Egy hónap múlva IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál

Megújult koncepcióval várja a látogatókat az ingyenes családi rendezvény.

Egy hónap múlva, május 19-21 között lesz idén a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány által életre hívott IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál. Magyarország legnagyobb ökológiai filmes eseményén több mint 100 órányi mozgóképre rögzített csoda és ökológiai felvetés jelenik meg a vásznakon. Hazai ősbemutató, az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába beválogatott új magyar alkotás is szerepel a programban közvetlenül a világpremiert követően.

A fesztivál idei fókusz témája a víz. A díszvendég ebben az évben Észak-Macedónia. A rendezvény megújult koncepcióval várja a közönséget, melynek lényege az edukáció és szórakoztatás. Olyan ismert szakértők, mint Ürge-Vorsatz Diana és Radisics Milán előadása, interaktív kiállítások, workshop-ok várják a családosokat.  A fesztivál célja, hogy minden korosztályhoz közelebb hozza a természetet és a természetvédelem fontosságát. A család, állat és bolygóbarát fesztivál továbbra is ingyenesen várja vendégeit.

A közel 1.400 nevezett filmből a fesztivál előzsűrije 50 művet válogatott a versenyprogramba és a nyilvános vetítésekre. A mezőny rendkívül erős, világ- és hazai sikerek mérkőznek a díjakért a nemzetközi és a Kárpát medencei szekcióban, és a fesztivál vendégek kegyeiért. A három nap alatt három vetítőben több mint 100 órányi mozgóképre rögzített természeti csoda, ökológiai felvetés jelenik meg a vásznakon. Csak néhány példa ízelítőül. Itt lesz a sokszorosan díjazott Matthieu Le Lay Fehér álom című filmje, amely egy természetfotós nem mindennapi mindennapjaiba ad betekintést, miközben a Yukon folyó körüli fehér sivatag élőlényeit örökíti meg számos viszontagság között. Látható lesz majd a világsikert aratott Kaktusz Hotel, Yan Sochaczewski felfedező műve, benne az élettelennek tűnő, de nagyon is élő, állat hotelként működő, Észak-Amerika délnyugati sivatagában élő, hatalmasra növő kaktuszfaj biodiverzitásban betöltött szerepével. A szintén többszörösen díjazott Christian Baumeister Vad Argentina című alkotása bemutatja, hogy mennyire törékeny ez a kivételesen gazdag élőhely, amelyet a klímaváltozás és a vele járó tüzek fenyegetnek napjainkban. A fesztivál tavalyi díjazottja, Dan Dinu szintén egy kiemelt vizes édenről tudósít, a Maros ártér című lenyűgöző munkájában. A folyószabályozások ártalmairól szól az egyik legjelentősebb magyar természetfilmes, Szendőfi Balázs filmje: a Volt egyszer egy vadvízország (lásd fotó) a leginkább megcsonkított Kőrösök darabokra tört élővilágának maradékával ismerteti meg nézőit. Hazai ősbemutató is lesz: gyönyörűek és nagyon az érzelmekre hatnak Végh Attila börzsönyi képsorai az Erdő titkai című filmjében, amelyet az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába válogattak ezernél is több, a világ minden tájáról nevezett rövidfilm közül.

A professzionális filmkészítők alkotásai mellett ismét szerepet kapnak az amatőrök is, akik a hagyományoknak megfelelően ezúttal is nagy számú rövid, de legtöbbször a hivatásosokkal egyenértékű munkát küldtek a fesztivál Third Eye szekciójába. Az eseménnyel párhuzamosan rendezik meg a Diákfotó pályázatot, amelynek két kategóriájába - Ember és víz, általános természetfotó - április 30-ig még beküldhetők művek. A szervező Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szándéka szerint az iskolások különösen fontos célközönsége a rendezvény sorozatnak.

A filmfesztivál nemcsak elgondolkodtató és természeti értékeket felvonultató mozgóképekkel várja látogatóit. Az idei fókusz, a már említett víz-hangok témáira építve izgalmas, jövőbelátó előadásokat, interakciókat, workshop-okat is kínál, amelyek célja: edukáció és szórakoztatás. E programok a kastély termeiben látogathatók. A Kékbolygó Akadémia a vízhez kötődő szakmai előadások terepe. A Kék Bolygó Stúdió a természetfilmesek és fotósok munkájáról ad képet, gyerekeknek és felnőtteknek a greenbox technika használatáról, az animáció készítésről és a filmezés egyéb titkairól. A Kék Bolygó Laborba érkezők az elméleti tudásukat kísérleti gyakorlattal igazolhatják, például vízminőség vizsgálattal. A Kék Bolygó Akvárium vizes tárlói a folyók, tavak, tengerek világát idézik. .” A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet segítségével két ökoszisztémát vizsgálhatnak meg az érdeklődök, az egyik az ember által érintett, a másik mindenféle emberi behatástól mentes. A Kék Bolygó Media és Információs Központban az érdeklődők interaktív kiállításon ismerkedhetnek meg a vizek élővilágával, az árvizek következményeivel, a vízszennyezés hatásaival. A fesztivál díszvendége ebben az évben Észak-Macedónia, amelynek kultúrája, lakóinak életszemlélete érdekes tanulságokat hordoz és számos elemében megfogadható példával szolgál a magyaroknak is. A család, állat és bolygóbarát fesztivál továbbra is ingyenesen várja vendégeit ezen a tartalmas májusi hétvégén. Előzetes itt.