Ő tényleg aranyásó

Megjelenésével akár a modellek táborát is erősíthetné, mégis igen férfias szakmát választott magának az ausztrál Melanie Wood ...

Saját aranybányát üzemeltet, miközben más embereknek is segít a szakmai fogások elsajátításában. Modern körülmények ide vagy oda, az aranyláz megélése még ma is óriási hazárdjátékkal jár, amit a hazai nézők is nyomon követhetnek május 1-jétől hétfőnként 21 órától, ha a Viasat Explore kalandcsatornára kapcsolnak. Ausztrál aranyásók: Aranybánya SOS

Napjainkban is zajlik az aranyláz Ausztráliában, és a szerencsevadászok egymás sarkára lépve próbálnak új tárnákat feltárni és kiaknázni a gyors meggazdagodás reményében. Igen ám, de hiába állnak rendelkezésünkre az új évezred technológiai vívmányai, tapasztalat híján gyorsan bajba kerülhetünk. Paul Mackie, a veterán aranyásó háromfős csapatával, köztük a gyönyörű Melanie Wood-dal bajba jutott bányászokon segít. Sok-sok éves tudásukat adják tovább a rászorulóknak, akiknek a föld kincsei már elsősorban a megélhetést (nem pedig a meggazdagodást) jelentik.

Melanie Wood városi karrierjét hagyta hátra, hogy egy eldugott ausztrál vidéken, kígyók és gyíkok között aranyat keressen – pergolaszerű létesítményben megszállva, heves esőzés vagy akár 48-49 fokos hőmérséklet közepette. Stresszes munkahelye után kalandra és izgalomra vágyott, amikor megkapta a lehetőséget, hogy ráléphet az egyébként férfiak uralta terepre:

- Egyszerűen úgy éreztem, hogy minden összeállt, az időzítés tökéletes volt. Nem mentem biztosra, egyszerűen csak úgy döntöttem, hogy igent mondok és megcsinálom. Nem írtam érveket és ellenérveket, és nem beszéltem túl sok emberrel erről, mert tudtam, hogy akkor elkezdek majd félni.

Mindennek négy éve, Wood azóta kitanulta a szakmát, saját bányát üzemeltet, amely tavaly több mint 11 kg aranyat hozott felszínre. Az Ausztrál aranyásók: Aranybánya SOS forgatóstábja pedig megörökítette, milyen keményen dolgozik az első ránézésre törékenynek tűnő szakember. Wood legkedvesebb élménye, amikor egy jótékonysági szervezettel karöltve veterán katonákon segítettek.

– Olyan emberekkel találkoztam, akik hatalmas veszteségeken mentek keresztül, és most megpróbálnak visszatérni a normális életbe. Már csak az, hogy meghallgattam a történeteiket, egyszerűen hihetetlen, és még elszántabbá tett!

És hogy mit javasol azoknak, akik szívesen szerencsét próbálnának? Wood elmondása szerint a fizikai nehézség mellett néha mentálisan és érzelmileg is megterhelő az aranykeresés, de ez másfajta stressz, mint a városi. Türelem kell hozzá, mert még a legprofibb aranyásók sem visznek haza minden nap aranyat.