Aposztróf: Az Arc Angyala

Visky András, Vecsei H. Miklós és Ávéd János estje.

Május 10-én a Várkert irodalom Aposztróf sorozatában egy színházi, irodalmi és zenei trialógusra kerül sor, amelyben a fókusz az irodalmi, történelmi és emberi visszatekintésre helyeződik. Juhász Anna irodalmár vendége lesz Visky András József Attila-díjas erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatója és Vecsei H. Miklós Prima-díjas színművész. Az esten közreműködik Ávéd János szaxofonművész, zeneszerző.

Az est középpontjába a szakralitás ereje és egy megrendítő személyes történet kerül: egy fiút, aki Erdélyben születik, első tapasztalásai fájdalomhoz és próbatételhez, a Bibliához és a szeretethez kötik. Édesapja börtönbe jutása, majd saját küzdelmes gyermekkora – édesanyjával és testvéreivel közös kitelepítése – szólal meg versben, regényben, beszélgetésben és ezúttal a Várkert Irodalom sorozatban zenében is.

Visky András nagysikerű kötete és a személyes történet megrendítő ereje lesz a május 10-i előadás alapja, hozzá kapcsolódva pedig Vecsei H. Miklós színművész avatja be a közönséget az anya történetébe – a fiú elmesélése alapján. Ez a szakrális élmény szövegben és zenében is elemeli a nézőket a fizikai térből. Megértjük, miképp tudott kapaszkodó lenni egy maroknyi egymásra utalt ember számára a legnehezebb időkben is egy szerencsés véletlen folytán náluk maradt Biblia. Hol születik meg az „Arc Angyala” bennünk, s miképp viselhetjük a szeretet bélyegét a szavak nélküli tekintetekben? Miképp határozza meg felnövésünket a trauma és hogyan lehet egymáshoz visszatalálni közel egy évtized hallgatás után?

   „Könyv olvas könyvet, megnyílnak egymás előtt, egymásba hatolnak, lapra lap, szóra szó, illatok nemek szerint.

   Ahogy megérintik egymást az ájulás, a halál, a kötetlen forma gyönyörűséges peremén.

   Egymásba áramlás, szeplőtelen betűké, hangoké, véré, törekvő magoké a templomi csendben.

   Ahová apám befalazta anyámat, és anyám befalazta apámat.

   Azt kérték, ezt nézzük, nézzük végig figyelmesen, mozdulatról mozdulatra, majd osztozkodjunk, és menjünk utunkra."

Visky András: Ezt nézzük

Május 10., szerda, 19:00 – Várkert Bazár, Rendezvényterem

Visky András kötetei a helyszínen megvásárolhatóak, a szerző a helyszínen az estet követően dedikál.

Vendégek:

   Visky András József Attila-díjas erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár

   Vecsei H. Miklós Prima-díjas színművész

   Ávéd János szaxofonművész, zeneszerző (Modern Art Orchestra)

Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár