Május 11-én kezdődik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál!

Könyvújdonságok, zenei-irodalmi határfeszegetés és fővárosi történetek a terítéken.

Csütörtökön kezdetét veszi a Margó programsorozatának első idei állomása. Három napon át több mint 50 kulturális program várja az érdeklődőket a margitszigeti Kristály Színtérben. A könyvbemutatókon túl többek között tematikus sétákkal és egyedülálló zenei programokkal készülnek a szervezők, valamint a tavaszi Margón debütál az Ai Weiwei-jel készült exkluzív riportfilm is. Szombat délelőtt a Budapest Nagyregény első nyilvános eseményén irodalmi látványfőzés és közös ebéd ad kóstolót a főváros elmúlt 150 évéből.

Május 11. és 13. között a Bookline támogatásával megvalósuló eseményen kiderül milyen könyvújdonságokra érdemes odafigyelni az év első felében. Agócs Írisz, André Ferenc, Bánhidi Lilla, Bechroz Boochiani, Berta Ádám, Cserhalmi Dániel, Dezső András, Andrei Dósa, Falcsik Mari, Ferber Katalin, Gál Ferenc, Gedő Ágnes, Grecsó Krisztián, Háy János, Hetényi Zsuzsa, Herner Dorka, Jobst Ágnes, Kemény Zsófi, Kerékgyártó István, Kiss Judit Ágnes, Klacsmann Borbála, Kleinheincz Csilla, Lugosi Viktória, Mechiat Zina, Ménes Attila, Pléh Csaba, Rakovszky Zsuzsa, Rusvai Mónika, Szendi Nóra, Thomas Erikson, Tompa Andrea, Török András, Turi Tímea, Vadadi Adrienn, Vida Gábor, Závada Péter is új kötetekkel és történetekkel érkezik, például önismeretről, történelemről, gyereknevelésről, felnőtté válásról, fogságról, szabadságról, újrakezdésről és megbocsátásról. A beszélgetéseket többek között Al Ghaoui Hesna, Bódis Kriszta, Fiala Borcsa, Krusovszky Dénes, Ott Anna, Till Attila és Veiszer Alinda vezetik. A köteteket a bemutatók után nemcsak beszerezni, de dedikáltatni is lehet majd a Bookline Teraszon.

Az újdonságokat felvonultató könyvbemutatók mellett, kifejezetten az tavaszi Margóra megálmodott programok közül válogathatnak a fesztiválozók.

Csütörtökön a román Andrei Dósa tabudöntögető generációs regényével mutatkozik be a 18 kötetesre tervezett Margó Könyvek sorozat. Este a szabadtéri Nagyszínpadon 6363, Simon Márton és Színész Bob M3T4M4T1K4 + 1R0D4L0M című verses, slam és rap estje nyitja meg a zenei programok sorát. Az első nap zárásaként a közönség először láthatja az 1000 év öröm és bánat című memoárhoz készített riportfilmet, melyben Ai Weiwei kínai képzőművész a börtön megtapasztalásáról, honvágyról, a magánélet felszámolásáról, de még pókerezésről is mesélt a Margó stábjának portugáliai otthonában. 

Pénteken az írói munkáról beszélnek a szerzők és olvasóik találkozását segítő közösségi oldal, a Panodyssey nagykövetei: Borda Réka, Kiss Tibor Noé, Moskát Anita és Závada Péter. A fesztivál második napján lehet majd könyvespolcot frissíteni a Bookline Könyvcsere Pikniken, délután a VATES projekt mutatja be Felhajtóerő című kötetét, a péntek esti hangulatot pedig Beck Zoltán Gyereknek bátor című szerzői est hozza el a Kristályba, ahol a 30Y énekese és dalszerzője saját dalokat és feldolgozásokat játszik annyi hangszeren, amennyi egy autóban elfér.

A szombat délelőtt a közösségi élmények jegyében telik, ahol egy rendhagyó kultúrtörténeti ebéd során bemutatkozik a Budapest Nagyregény. A Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából novemberben megjelenő kötet a fővárosról mesél 23 fejezetben, 23 szerzővel. Ugyanakkor a közel másfél éves program túlnő a kötet keretein, ahogy ez a projekt első nyilvános eseményén is látható lesz – egy asztalhoz ülhet a város: budapesti emlékek kerülnek terítékre, miközben Cserna-Szabó András, Mautner Zsófi és Saly Noémi közreműködésével készülnek az alkalom ihlette fogások, amelyeket Scherer Péter és Katona László színészek főpincérként tálalnak a vendégeknek. A Budapest Nagyregényt a Budapest Brand nZrt. valósítja meg a Könyvfőváros program keretében, a BP 150 és a Kreatív Európa Alap támogatásával, a Margó Irodalmi Fesztivál szervezőinek szakmai közreműködésével, és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésével. Délután a Csokonai Vitéz Mihály életművét viszi színpadra Prieger Zsolt (Anima Sound System) és Tink (Mulató Aztékok, Slow Village). Este a metálzene lehetséges történetéről mesél a Stay Brutal!, a Margó első metálzenei - irodalmi műsora 21 ikonikus dal és 21 szerző társaságában, a Diabolus in Musica közreműködésével.

A Városmajori Szabadtéri Színpad üzemeltetőjének új kulturális és közösségi helyén, a margitszigeti Kristály Színtérben családokat tematikus mese- és élményséta, valamint játszósarok várja, a fesztiválozók felfrissülésről a Nyulam Presszó és a Borkas Fröccsbusz gondoskodik.  A programokra a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

A részletes program megtalálható a margofeszt és a Facebook oldalakon.