Topolánszky Tamás Yvan ül majd Emily Mortimer mellett a Riviera Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijében

Az olaszországi Sestri Levantéban 2016 óta évente megrendezett Riviera Nemzetközi Filmfesztivál (RIFF) zsűrijébe idén első magyarként Topolánszky Tamás Yvan is felkérést kapott.

A harmincöt év alatti rendezők és az elsősorban környezetvédelemmel és éghajlatváltozással foglalkozó játékfilmek számára dedikált mustrára a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot rendezője négy év után tér vissza: 2019-ben a legjobb filmrendezőnek járó díjat nyerte itt el. Bár a fesztivál a fiatalabb független seregszemlék egyike, a zsűriben évről évre olyan neves alkotókat találni, mint Casey Affleck (Csillagok között, A régi város), Yalitza Aparicio (Roma),  J. Miles Dale (A víz érintése, Rémálmok sikátora), Claire Forlani (Ha eljön Joe Black, Fekete szépség), Kenneth Lonergan (A régi város), Matthew Modine (Acéllövedék, Stranger Things), Aubrey Plaza (Légió, A Fehér Lótusz) vagy Dougray Scott (Mission: Impossible 2., Egy hét Marilynnel). Idén Topolánszky Tamás Yvan mellett Paolo Sorrentino Isten keze című filmjének főszereplője, Filippo Scotti és a Gomorra című sorozat írója, Ludovica Rampoldi alkotják a nagyjátékfilmek zsűrijét, melynek elnöke a Match Point, a Plasztik szerelem, a Viharsziget és a Könyvesbolt a tengerparton színésznője, Emily Mortimer lesz.

A Riviera híres a mesterkurzusairól, ahol a feltörekvő művészek és a mozirajongók közvetlenül a filmművészet mestereitől tanulhatnak: idén Ludovica Rampoldi mellett többek között Moby is előad, aki a Lindsay Hicks rendezővel és producerrel együtt tartott mesterkurzuson mesél majd közös produkciós cégükről, a Little Nutsról.

„Eddig mindössze egyszer, 2019-ben volt lehetőségem részt venni a Riviera International Film Festivalon, ennek ellenére mégis úgy érzem, hogy hazajárok Sestri Levantéba. Ez az olasz fesztivál azon ritka események egyike, ahol a többségében elsőfilmes rendezőket a tenyerén hordozzák az A-listás sztárokat is felsorakoztató szervezők – nagy lehetőség ez számukra. A Riviera International Film Festival legfőbb erénye azonban mégiscsak az, hogy a professzionalitást olyan családias légkörrel vegyíti, amelyben valószínűleg nincs olyan ember, aki ne érezné otthon magát az érkezéstől számított harmadik percen belül.  Nagyon várom, hogy láthassam azokat a filmeket, amelyeket a szervezők a legnagyobb fesztiválon versenyző fiatal rendezők munkái közül válogattak ki. Nagy öröm ennek a felkérésnek eleget tenni, pláne ilyen zsűritagokkal!” – mesélte Topolánszky a megkeresés kapcsán.

A fesztivált 2023. augusztus 9. és 14. között tartják az olaszországi Sestri Levantéban. Idén a magyar filmeket a Larry képviseli a versenyben.

Topolánszky első filmjeit 2014-ben készítette: a több díjra is jelölt Bath: An American Urban Legend című rövidfilm után készült el a Levél Istenhez című filmdrámát, mely a Los Angeles-i rövidfilmfesztivál, a New York-i rövidfilmfesztivál és a szintén New York-i Winter Film Awards filmfesztiválon nyert díjakat. 2016-ban A lehetetlen határán című dokumentumfilmjét a riói paralimpia nyitóünnepségének programelemeként vetítették. Első egész estét filmje, a Casablanca keletkezését elmesélő CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon elnyert díja mellett a Montreali Nemzetközi Filmfesztivál legjobb elsőfilmje és a Burbanki Nemzetközi Filmfesztivál legjobb külföldi filmje is lett. Topolánszky 2021-ben producerként támogatta Csoma Sándor első egész estés filmje, a Magasságok és mélységek megszületését. Jelenleg DVNA című filmsorozatát fejleszti, melynek trailere minden idők legnézettebb magyar előzetese volt a Youtube-on.

(a melékelt képen Topolánszky Tamás Yvan, Topolánszky Elin Inez és J. Miles Dale - fotó Diego Figone Sambuceti)