Magyar kézművesek remekművei New York galérianegyedében

A Tulipán Galéria első kiállítása, a Sensibility of Hand – Art of Creative Craftship.

A tavaszi New York-i Madison Avenue Gallery Walk mintegy 50 kiállítóterének legkülönlegesebb tárlata a magyar kézművesek és iparművészek alkotásait bemutató Sensibility of Hand – Art of Creative Craftship, melynek záróeseményét május 20-án tartják.

A New York-i Tulipán Galériában látható kiállítás a Réka Darida Foundation Kortárs Kézműves Ösztöndíjprogram magyarországi nyerteseinek alkotásait mutatja be a szervezet székhelyén. Az egyéves ösztöndíjprogram olyan kiemelkedő magyar kézműves mestereket, iparművészeket és diákokat támogatott, akiknek hivatása, hogy a hagyományos kézművesség értékeit egyszerre megőrizzék és összekapcsolják a kortárs designnal. A kiállítás kurátora, Fülemile Ágnes, a BTK Néprajztudományi Intézet kutatója tart előadásokat a magyar népi kézműves mozgalomról és iparművészetről, valamint bemutatja az alkotókat és munkájukat a május 20-i finisszázson. A művészek pedig interaktív workshopokat tartanak gyerekeknek és felnőtteknek.

A New York-i Tulipán Galériában kiállító, 2021-ben ösztöndíjat nyert művészek: Pap Bernadett, Népművészet Mestere díjas népművész, a matyó hímzés legnagyobb ma élő hagyományőrző mestere, aki szenvedélyes kutatója, művelője és őre szülőföldje kézműves hagyományának. Fekete Ildikó Junior Prima Díjas hímestojás-festő népi iparművészt, a Népművészet Ifjú Mestere, aki a magyar néphagyományban széles körben elterjedt viaszos batik technikával készít hímestojásokat, valamint átfogó összehasonlító kutatásokat végez a közép-európai tojásdíszítő hagyomány területén. Pattantyús Gergely Ferenczy Noémi-díjas üvegtervező és üvegfújó iparművész, aki egyaránt készít hagyományos, manufakturális úton fújt üvegtárgyakat és ólmozott színesüveg épületdíszeket. A magyar történeti és paraszti üvegművesség az ihletője számos alkotásának. Gyenes Tamás Gránátalma-díjas fafaragó, a Kárpát-medence legrégebbi tárolóbútorának, a véséssel díszített ácsolt ládáknak a kutatója, restaurátora és készítője. Ma ő az egyetlen magyar mester, aki eredeti technikával, fejszével hasított nyers bükkfa törzsből kéziszerszámokkal készít új ládákat. Molnár-Madarász Melinda, divattervező iparművész, a modern ruhatervezés és a magyar népviselet és díszítőművészet ötvözésének egyik legeredetibb alkotója. A Magyar Formatervezési Díj különdíjasa. A népviseletek táji stílusait töretlen következetességgel és nagy hozzáértéssel dolgozza fel, matyó, kalotaszegi, torockói, barkó és legújabban gömöri kollekciót alkotott. A mesterek mellett külön részlegben szerepelnek a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium hat diák ösztöndíjasának és az iskola tanműhelyeinek alkotásai.

A Réka Darida Foundation egy New York-i székhelyű amerikai-magyar alapítvány, amely 2020-ban jött létre. Küldetése, hogy oktatási, művészeti, tudományos és közösségi pályázatokkal és eseményekkel támogassa a magyar művészeti, különösen a népművészeti, és az abban gyökerező kortárs művészeti kezdeményezéseket. Célja, hogy a magyar művészet értékeit bemutasa a szélesebb amerikai közönség számára és szolgálja az amerikai magyar diaszpóra közösségeit. Az alapítvány 2021-ben hirdette meg első pályázatait azzal a tudatos szándékkal, hogy támogatást nyújtson magyar művészek és oktatási intézmények számára a COVID-19 járvány kihívásokkal teli évében. A támogatott művészek alkotásait mutatja be az alapítvány székhelyén lévő Tulipán Galéria első kiállítása, a Sensibility of Hand – Art of Creative Craftship.