Concerto Budapest 2023-24-es évad

A Minőségi Idő!

Sűrű, kivételes zenei élményeket ígérő évadnak néz elébe a Concerto Budapest, amely idén egy őszi nagy-britanniai turné után kínál változatos koncerteket a magyarországi közönségnek, hogy minőségi időt tölthessenek a zenekarral a klasszikus zene lelket építő világában. A két legendás művész, Eötvös Péter és Mihail Pletnyov az idei évadban is csatlakozik majd a zenekarhoz, s mellettük számos, nemzetközi sikereknek örvendő szólistát is vendégül lát majd az együttes. Megújult bérletkínálattal, összesen nyolc különböző bérlettel, és a Concerto Budapest és Keller András nevével fémjelzett immár hagyományos tematikus napok mellett egy kétnapos csellófesztivállal, a Concerto Csellóünneppel örvendezteti meg a közönséget a zenekar. Keller András egy új, közös sorozatot indít Batta Andrással a Magyar Zene Házában, mindemellett számos prominens együttműködésről hallhatunk majd a Concerto Budapest 2023-24-es évadában is.

A Concerto Budapest Magyar Zene Házában tartott évad ismertető sajtótájékoztatóján Keller András, a Concerto Budapest főzeneigazgatója és művészeti vezetője a zenekar küldetésével kapcsolatban így fogalmaz: „A klasszikus zene az európai szellemi hagyományok csodálatos védőpajzsa lehet. Most, amikor mindenki retteg a jövőt illetően, egyet mondhatok: a klasszikus zenében soha nem fogunk csalódni. Mindig ott lesz, vigaszt, örömet fog adni. Ahogy Kodály Zoltán ezt gyönyörűen megfogalmazta: „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.” A klasszikus zene építi az ember szellemét, ezáltal gazdaggá teszi az életét. Amikor Elizabeth Leonskaja felhívta Berecz Mihályt, és a zenekarról lelkesen így nyilatkozott: „Ez a zenekar tényleg szereti a zenét!”, tulajdonképpen egyetlen mondatban megfogalmazta a zenekar küldetését.”

Devich Gábor, a Concerto Budapest 2023-ban kinevezett főigazgatója a zenekar jövőképét illetően így fogalmaz: „Célom, hogy megőrizzük a zenekar teljesítménye által kivívott legmagasabb szakmai rangot és a Concerto Budapest koncertjeire jellemző kitűnő művészi minőséget, emellett nemzetközi színtéren is további sikereket érjünk el. Izgalmas műsorok, elsőrangú vendégművészek, valamint a Kossuth- és Prima Primissima díjas Keller András vezette Concerto Budapest szimfonikus zenekar szenvedélyes játéka, gyönyörű hangzása garantálja a felemelő és színvonalas koncertélményt.” Az évad ennek megfelelően változatos programokat kínál minden korosztály számára a Zeneakadémia, Müpa, BMC, Magyar Zene Háza és a Vigadó koncerttermében, valamint számos vidéki helyszínen.

A Concerto Budapest tervei a következő évadra

Nagy-britanniai turnéval kezdi a Concerto Budapest a 2023-24-es évadot a legjelentősebb művészeket és zenekarokat képviselő IMG Artists szervezésében. Szeptember 12-17. között Pierre-Laurent Aimard és Berecz Mihály zongoraszólójával hat helyszínen, három különböző programmal jelenik meg a zenekar az Egyesült Királyság (Anglia, Írország) legpatinásabb koncerttermeiben, Croydon, Guildford, London, Cheltenham, Edinburgh és Dublin városában. Keller András kiemelkedő jelentőségűnek tartja a turnét, amelyen Bartók, Liszt, Rachmaninov, Csajkovszkij, Beethoven és Mozart műveit szólaltatják meg.

Folytatódnak az évadban a Keller András által megálmodott tematikus fesztiválok: 2023. október 7-én a Magyar Kincsek Ünnepe, november 5-én a Hallgatás Napja egész napos kortárs zenei fesztivál, ugyanebben a hónapban 25-26-án a kétnapos Concerto Csellóünnep és március 3-án az immár hagyománnyá vált MOZART-NAP tanúsítja Keller András és a Concerto Budapest értékteremtő misszióját. „Valószínűleg a személyiségem része, hogy különleges dolgok után kutassak, vagy egy-egy témára sűrített formában hívjam fel az emberek figyelmét; legyen ez akár egy hangszer, idén a Concerto Csellóünnep, vagy kortárs művek és zeneszerzők a Hallgatás Napján, a Magyar Kincsek Ünnepe, melyen nemzeti kincseink kapják a főszerepet, vagy a Mozart-nap, ami a géniusz örökérvényű muzsikáját ünnepli.”

A zenekarhoz érkező magyar és nemzetközi szólisták névsora idén is sztárokban gazdag. A nemzetközi hangszeres művészek élvonalbeli képviselői, Lucas Debargue, Nyikolaj Luganszkij, Isao Nakamura, Szergej Krilov, Christian Tetzlaff, Elizabeth Leonskaja, Augustin Hadelich, Kristine Balanas és Maxim Rysanov mellett a hazai klasszikus zenei élet krémje is képviselteti magát a 2023-24-es évad koncertjein: Várjon Dénes, Kokas Dóra, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Fejérvári Zoltán, Szűcs  Máté, Berecz Mihály és Ránki Fülöp is közreműködik többek között a zenekar változatos műsorokban gazdag koncertjein.

Az idei évadban is kiváló magyar és külföldi énekművészekkel működik együtt a zenekar: Aude Extrémo francia mezzoszoprán és Bernhard Berchtold osztrák tenor mellett hazánk énekes-kiválóságai, Pasztircsák Polina, Schöck Atala, Brickner Szabolcs, Fekete Attila, Kovácsházi István és Sebestyén Miklós neve is feltűnik az évad programjában

A következő évadban is élvonalbeli vendégkarmesterek vezénylik a Concerto Budapestet. Arvid Engegård norvég karmester vezetésével Brahms, Schumann és Stravinsky műveit hangzanak fel a Müpában, Takács-Nagy Gábor két koncerten Saint-Saёns, Schumann, Mahler, Glinka, Rachmaninov és Csajkovszkij műveit vezényli majd. Mihail Pletnyov, a zenekar rezidens művésze három koncerten saját szerzeménye mellett Glazunov, Csajkovszkij, Prokofjev, Schumann és Franck műveit dirigálja a Zeneakadémián, majd zongoristaként is feltűnik a Müpában, ahol Baráti Kristóf vezényli Wagner, Schumann és Franck műveit. Eötvös Péterrel az évad két koncertjén is találkozhatunk karmesteri és zeneszerzői minőségben egyaránt: saját szerzeményei mellett Amaral, Lutosławski, Ravel és Berio műveit vezényli majd, Kovács János a Vigadóban Liszt és Bartók műveit dirigálja, az évad utolsó koncertjén, Aude Extrémo áriaestjén pedig Vashegyi György birtokolja a karmesteri pálcát.

Az idei évad tematikus napjainak szenzációja, a kétnapos Concerto Csellóünnep, mely november 25-26-án a Zeneakadémián vonultatja fel Magyarország csellóművészeinek krémjét.  A fesztiválon közreműködik többek között Fenyő László, Kokas Dóra, Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Somodari Péter, Várdai István és Varga Tamás. 

A Concerto Budapest minden évben nagy hangsúlyt fektet a hazai és nemzetközi zenei élet kiemelkedő hangszeres és vokális együtteseivel való együttműködésre, így tűnik fel az évad programjának közreműködői között a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Nemzeti Énekkar, a stuttgarti Neuen Vocalsolisten énekegyüttes, az Angelica Leánykar, a Keller Quartet, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus és a Nemzeti Filharmonikusok is.

Megújult bérletkínálat:

Idén a megszokottnál több, összesen nyolc bérlet közül választhat a közönség. A kizárólag Zeneakadémiai koncerteket tartalmazó Volumenek és a Géniuszok bérletet két-két részre bontva nagyobb választási szabadsághoz juthatnak a zenekar bérlettulajdonosai. Mindezek mellett idén is elérhető lesz az öt koncertet tartalmazó Favoritok bérlet, mely a zenekar Müpában megrendezett koncertjeire kínál kedvezményes belépést.

A Concerto Budapest kiemelt feladatnak tartja a klasszikus zene szépségeinek megismertetését a fiatalabb generációval. Keller András erről egy interjúban így fogalmaz: „Célom, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ha érzelmileg intelligensebbé tudjuk tenni az elkövetkező nemzedéket, akkor megalapozhatjuk az ország jövőjét. A zene együttműködésre, elfogadásra, kitartásra, becsületre, rengeteg alapvető emberi értékre, érzelmi gazdagságra nevel.” Ennek köszönhetően, a nagy érdeklődésre való tekintettel a Manó bérleteknél idén lehetőség van választani a délelőtti és a délutáni bérletek közül, és ismét elérhető lesz a Simon Izabella nevével fémjelzett Hangfogó bérlet a 8-12 éves korosztály és családjuk számára.

A 2023-24-es évad együttműködései

A Concerto Budapestnek az idei évadban is fontos együttműködő partnere a Filharmónia Magyarország, melynek megrendezésében 5 koncerten, Székesfehérvár, Békéscsaba, Kecskemét, Szeged és Pécs városában is koncertezik a zenekar, Gemma New és Keller András vezényletével, Olga Kern, Balázs János, Berecz Mihály és Magyar Valentin zongoraművészek közreműködésével. Balázs Jánossal a Cziffra György Fesztivál keretei közt a 150 éve született Szergej Rachmaninovot állítják középpontba két koncerten is a Zeneakadémián. Újdonság a jövő évadban Batta András és Keller András sorozata a Magyar Zene Házában Stravinsky tükörben címmel, és a még nyáron, szezonnyitás előtt találkozhatnak a zenekarral a Fesztiválakadémia és a Virtuózok programjában is.

Mozart Planet - nyár

Folytatódnak a zenekar immár hagyományos Mozart Planet koncertjei, melyek nyaranta a Balaton-környéki helyszíneken várják ingyenes koncertekkel a közönséget. A program Keller András régóta formálódó, hosszú távú célokat rejtő elképzeléséből alakult ki, melynek célja elrepíteni a közönséget egy ideális bolygóra, ahol Mozart zenéje lakozik, ahol a klasszikus zene harmóniát és felüdülést nyújt, csodálatos emberi érzéseket fejez ki, és mindenkit megszólít: „Mozart zenéje visszaadja az elveszett Paradicsomot, hiszen az emberi lét csodáját képes volt hangokban megmutatni. Az öröm és a fájdalom is magasrendűen, mégis egyszerűen és természetesen szólal meg műveiben. Ha átadjuk magunkat a zenéjének, békére lelhetünk.”