„Ha nem tettél semmi rosszat, nincs mitől félned”

Folytatódik a Dalgliesh című sorozat, jön a 2. évad.

P.D. James nemzetközi bestseller író élete nagyobbik részét a Dalgliesh-regények alkotásával töltötte, amelyek egy különc nyomozó karakterének a 70’-es évektől egészen a 2000-es évekig tartó időszakát ölelik fel. Ügyei között semmi sem szokványos, a történetekbe teljesen váratlan csavarokat tűzdel az író. A novellák sorozatbeli adaptációjának 2. évada érkezik 2023. június 5-én, hétfő este 21:00-kor az Epic Drama műsorára, hat új résszel, amelyek ismét három különleges gyilkossági ügyet dolgoznak fel.

Helen Edmundson (Mária Magdolna, Váratlan vendég), a sorozat vezető írója az összes P.D. James-könyvet elolvasta, hogy megtalálja a legizgalmasabb, „legzaftosabb” gyilkossági ügyeket, amelyeket érdemes képernyőre vinni:

– Nem volt mindig könnyű dolgunk az adaptációval, ugyanis James könyvei nagyon részletekbe menők, és ezeket nem kis kihívás belepréselni a sorozatba. A nézőket nem foszthatjuk meg a nüánszoktól, de arra is ügyelnünk kellett, hogy a történeteket megfelelő tempóban és intenzitással meséljük el.

Az első felvonásban egy rutineset törvényszéki szakértőjét gyilkolják meg, a másodikban egy ügyvédnőt találnak holtan, aki épp most segített felmenteni egy bűnelkövetőt, a harmadikban pedig egy gyilkossági ügyek bemutatására szakosodott múzeumban történik emberölés, több is. Mindhárom eset személyessé válik a pragmatikus, kimért, de a költészet iránt rajongó Adam Dalgilesh (Bertie Carvel – A korona, Machbet tragédiája) számára, aki talán már egy kicsit közelebb került ahhoz, hogy tragikus gyászával megbirkózzon.

Az új évad egyik legfontosabb fejleménye, hogy a Carlyss Peer által megformált Kate Miskin rendőrhadnagy és Dalgliesh között nem csupán a munkakapcsolat fejlődik, hanem mintha a nő elkezdett volna érzelmileg is közeledni kollégájához. Óriási tisztelője a nyomozónak, hisz az igazságban, munkájában nagyon odaadó és alapos, egymáshoz való viszonyuk nyitottabbá válik. „Nem akarok egyetlen poént se lelőni, így csak annyit mondok, hogy kapcsolatuk nagyon fontos részét képezi az új évadnak” – nyilatkozta Bertie Carvel.

A Dalgliesh második évadát többnyire eredeti helyszíneken forgattak szerte Belfastban, és ez nagy mértékben hozzáadott az atmoszférához, ahogy a megvilágítás minősége és a díszletek dizájnja is. A sorozatot Magyarországon az Epic Drama sugározza, hétfőnként 21 órától.