Az Újhelyi Könyvünnep alkalmából együttműködési megállapodást írt alá az Országos Széchényi Könyvtár a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtárral és Sátoraljaújhely Város Önkormányzatával

A 94. Ünnepi Könyvhét apropóján az idén is megrendezi a harmincnyolc éves múltra visszatekintő Kazinczy Ferenc Társaság az Újhelyi Könyvünnep című rendezvényt.

A programsor részeként az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár és a helyi önkormányzat együttműködési megállapodást írt alá, amely lehetővé teszi a régió mindennapjait meghatározó, Zemplén című folyóirat korábbi számainak online hozzáférését. A rendezvény megnyitóján köszöntőt mondott Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere és Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója. Az eseményt Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója nyitotta meg.

Szamosvölgyi Péter beszédében háláját fejezte ki a Zemplén című folyóirat digitalizálásával kapcsolatban: „Köszönjük a munkát, mert nekünk ez több, mint egy újság, hiszen történelmünk egy szelete, s a Zemplénben élőknek a legfontosabb!”

Rózsa Dávid köszöntőjében kiemelte: „Az Országos Széchényi Könyvtár úgy járul hozzá a nemzeti identitás megőrzéséhez, hogy időtálló alapokra helyezi és széles körben hozzáférhetővé teszi kincseit. Az intézmény falai közt felhalmozott kulturális aranytartalék értékét azok a kapcsolódások növelik, amelyeket a magyar kultúra más intézményeivel és művelőivel létesít. A ma aláírt együttműködési megállapodás a Zemplén folyóirat digitalizálásáról szól, amellyel bővítjük az online tartalomszolgáltatás körét, és magasabb szintre emeljük a tudáshoz és a kultúrához való hozzáférést.”

Pál Dániel Levente megnyitóbeszédében hangsúlyozta: „Van a magyar irodalomnak egy milliószor újra meg újra elővett kérdése, amelyet Vörösmarty Mihály tett fel: »Ment-e a könyvek által a világ elébb?« Mit lehet erre válaszolni: vannak olyan könyvek, amelyek által ment, és olyanok, amelyek által inkább visszafelé táncolt. A könyv vagy az irodalmi szöveg ma már nem feltétlenül pozitív jelentésárnyalatú metafora, ennél sokkal összetettebb, amit a könyvektől vagy az irodalomtól kaphatunk. Amikor bármit leírhatsz, bármi hozzáférhető, bármit elolvashatsz, akkor ez ugyanannyi veszélyt, mint amennyi nyereséget, ugyanannyi mocsarat, mint amennyi virágos rétet jelenthet egyszerre. Olvasóként ebben találhatunk rengeteg izgalmat is, de rengeteg elkeserítő tendenciát vagy divatot is.”

A helyi könyvünnep lehetőséget teremt a sátoraljaújhelyi és sárospataki közgyűjteményeknek, könyves műhelyeknek, hogy népszerűsítsék a régió gazdag közművelődési tevékenységét, kultúrával kapcsolatos kiadványait. A jeles ünnep megnyitóján kötött együttműködési megállapodás tárgya a Zemplén folyóirat 1870 és 1878, valamint 1880 és 1944 között, illetve a Zempléni Lapok 1878 és 1879 között megjelent számainak digitalizációja, a kontraktus a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár, Sátoraljaújhely Város Önkormányzata és a nemzeti könyvtár között jött létre. A digitalizált lapok már elérhetők az OSZK által működtetett Elektronikus Periodika Archívumban.

Az OSZK mint kultúrstratégiai intézmény fő célja a magyar írott kulturális örökség megőrzésével és elérhetővé tételével hozzájárulni a nemzeti identitás megőrzéséhez és az ország versenyképességének növeléséhez, aktívan részt venni a tudásalapú társadalom megteremtésében és folyamatos fejlesztésében, széleskörűen biztosítani a versenyképes tudáshoz szükséges információkhoz való hozzáférést, valamint támogatni a határon túli magyar közösségek könyvtári ellátását és fejlesztéseit. Az OSZK e célok elérésében együttműködik a hazai és a nemzetközi tudományos élet, az oktatás és a közművelődés szereplőivel, valamint szakmai szervezetekkel.

Az Országos Széchényi Könyvtár a 94. Ünnepi Könyvhéten, június 10-én, szombaton 12 órai kezdettel mutatja be a nagyközönségnek a Budai krónika gyűjtői és bibliofil hasonmás kiadásait, amelyek a magyar könyvnyomtatás 550. évfordulója alkalmából láttak napvilágot a közelmúltban.  A könyvbemutatóval kapcsolatos részletes program az OSZK honlapján olvasható.

(a fotón Szamosvölgyi Péter polgármester (balról), Nagyné Szentesi Mónika, az SVK vezetője és Rózsa Dávid OSZK főigazgató)+