Zsámbéki Nyári Színház

A nyári melegben árnyas fák alatt vár a Zsámbéki Nyári Színház irodalommal, színházzal, zenékkel.

A Zichy-kastély ősfás udvarán legendás előadások állnak – sokszor szabadtéren először – színpadra.  A közeljövőben olyan színészek érkeznek az idén 40. évadát ünneplő zsámbéki színpad deszkáira, mint Hernádi Judit és Gállfi László, Mácsai Pál, Máté Gábor és Lukács Miklós, Beck Zoli és Grecsó Krisztián, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Szűcs Krisztián.

A Love Letters – négy évtizeden át tartó levelezéséből Hernádi Judit és Gálffi László által megformált két teljesen különböző egyéniség rajzolódik ki, akiknek szerelme levelekben lángol fel ismét, szakad meg, majd éled újjá. Az Orlai Produkció nagysikerű előadása most ezen a nyári estén kerül új megvilágításba június 23-án Zsámbékon.

Mácsai Pál, Máté Gábor és Lukács Miklós (cimbalom) közös előadása, a Különkiadás Örkény István és Esterházy Péter írásaiból válogat. A két szerző nem ismerte egymást, de hogy közük van egymáshoz, nem kérdéses. Ezeket a szellemi kapcsolódásokat keresi Mácsai Pál és Máté Gábor, akiknek szövegei között Lukács Miklós értő és érző cimbalomjátéka szólal meg június 24-én.

Beck Zolinak, a 30Y frontemberének és Grecsó Krisztiánnak, az egyik legnépszerűbb magyar írónak a közös sorozatából, a „Hoztunk valamit magunkból” című időutazós, zenés irodalmi pódiumestből lemez készült, és ezt most be is mutatja a zenész, aki – gyakran – felolvas, és az író, akinél – elég sokszor – van egy gitár. A régóta jó barátságot ápoló két alkotó – akikkel tavalyi közös zsámbéki fellépésükkor ebben a videóban beszélgettünk - egymást inspiráló műveiből közös dalok születtek, és az egyre intenzívebb munkából egy vinylen is megjelenő nagylemez. Június 25-én Zsámbékon látható, amelyből kiszűrődik a közönség számára is a mély barátság.

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter legendás előadásában megelevenedik a világirodalom legismertebb szerelmes története. A két művész varázsos játékával kelti életre Veronát és a Shakespeare dráma minden szereplőjét az ...És Rómeó és Júlia c. előadásban július 2-án Zsámbékon.

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalainak csak egy szelete került közönség elé keletkezésük idején. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része viszont több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Tamás Bartók Béla úti lakásán, vagy éppen Dénesnél Keszthelyen. Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből állította össze estjét Beck Zoli és Szűcs Krisztián Csengey Balázs segítségével. A Másnap című közös produkció július 9-én látható a zsámbéki Zichy-kastélyban.

A Zsámbéki Nyári Színház idei nyári évada augusztus 27-ig várja a közönséget, a pontos műsort itt lehet megtalálni.

(fotó Fejér János)