Június utolsó napján várja a családokat a Muzsikáló Bábok Háza

A 10. Színházi Olimpián a Bábművészeti Világtalálkozó záróünnepe.

Június 30-án a hazai és a nemzetközi bábművészek legizgalmasabb produkcióit bemutató óriási bábos forgatag várja egész nap a családokat a Magyar Zene Házában Muzsikáló Bábok Háza címmel. A rendezvényt a 10. Színházi Olimpia keretében hívták életre, ez a Bábművészeti Világtalálkozó záróünnepe, amelyre ingyenes a belépés, szeretettel várják a családokat! A hazai és nemzetközi bábelőadások mellett óriásbábok, óriáscsigák, óriáshalak népesítik be a helyszín tágabb környezetét, lesz szabadtéri kiállítás és filmvetítés is. A Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán egymást követik a magyarországi, vidéki bábszínházak és külföldi meghívott előadók produkciói reggel 9 órától az egész nap folyamán egészen a 21.30-kor kezdődő Tűzparádéig. Az eseményre a bábszínházakat reprezentáló installációkat építettek a Magyar Zene Háza impozáns épülete köré, ezek az un. Papírkenuk egymást követve, időnként szimultán, kis interaktív programokat, játékokat mutatnak be a közönségnek.

Az egy napos rendezvény célja, hogy különleges, forgatagszerű családi programmal ajándékozza meg a budapesti közönséget, valamint a 12 vidéki „kőszínház”-bábszínház bemutatkozzon a fővárosban. A program nem csak a gyermekeknek szól, hanem az egész családnak, kicsiknek, nagyoknak, babácskáknak és nagymamáknak nagypapáknak is. A nap folyamán olyan neves bábszínházak mutatkoznak be, mint az olasz Salvatore Gatto, aki egy 16. századra visszanyúló Pulcinella-történetet hoz Budapestre, vagy a cseh, spanyol és magyar művészek által alapított prágai Karromato Műhely, (lásd fotó) akik a 19. századi klasszikus európai maironett színház misztikus világát tárják elénk.

A hazai bábművészet kiválóságai közül többek között láthatjuk Sarkadi Bence sokszorosan díjnyertes egyszemélyes marionett-produkcióját, amely bejárta a világot Egyiptomtól Ausztráliáig, Indiától Dél-Koreáig, Kolumbiától Kanadáig, és nem maradnak el az olyan bábklasszikusok sem, mint Vitéz László figurája, amely Pályi János előadásában elevenedik meg. A Bóbita Bábszínház és a Szegedi Bábszínház közös produkciójában Robin Hood történetét láthatjuk, de itt lesz a Mesebolt Bábszínház és a MárkusZínház, előbbi a Fabatkák kertje című produkcióval, utóbbi pedig Az égígérő fa klasszikus meséjét eleveníti meg a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán, ahol az előadások előtt és között a Bábművészeti Világtalálkozó eseményeiről és a XXI. századi magyar bábművészetről láthatunk majd vetítéseket.

A Magyar Zene Háza tágabb környezetében is ünnepel a Világtalálkozó: a Dózsa György út felől óriásbábosok érkeznek a szabadtéri színpadhoz, majd életre kel egy óriáscsiga, de velocipéden száguld majd a Tűzmadarak újcirkusz is és a bolgár Fireter és Tűzmadarak közös, sötétedés utáni látványos Tűzparádéját is érdemes lesz megvárni azoknak, akik ellátogatnak az ingyenes, családi rendezvényre.

A Papírkenuk interaktív installációiban olyan előadókkal találkozhatunk majd, mint a Kabóca Bábszínház, a Griff Bábszínház, vagy Fabók Mancsi többek között, és velünk lesz Gulyás László, a Ziránó Színház, a Vojtina Bábszínház és Lehőcz Zsuzsa-Takács Dániel párosa is. Történeteik, meséik magával ragadják nemcsak a kicsiket, hanem a család minden tagját.

A Papaírkenuk vitorlaszerű, egy-egy bábszínházat reprezentáló installációi nem csupán látványosságként és játéktérként funkcionálnak, hanem kiállító-felületeiket nézve átfogó képet kaphatunk a magyarországi bábszínházak történetéről és a magyarországi szabadtéri-vásári bábjátszás nagy korszakairól is.

2023. június 30. Magyar Zene Háza

  Program:

A vidéki bábszínházak forgataga a Magyar Zene Házában.

A 10. Színházi Olimpia - Bábművészeti Világtalálkozó záróünnepe.

Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán:

09.00 Vetítések a Bábművészeti Világtalálkozó eseményeiről. Textúra képek. Később a szünetekben is.

10.00  Mesebolt Bábszínház – Fabatkák kertje

11.30  Pályi János – Vitéz László

13.00  Sarkadi Bence – Világjáró marionettek

14.00  MárkusZínház – Az égigérő fa

15.30  Salvatore Gatto: Pulcinella

16.30  Sarkadi Bence – Iliya Magalnyk: HIBRID

17.30  Karromato – The Wooden Circus

19.30  Bóbita Bábszínház - Szegedi Bábszínház – Robin Hood

21.00  Textúra koncertmozi – XXI. századi magyar bábművészet

Óriásbábos, gólyalábos menetek a Városligetben

9.30  Óriások menete: a Magyar Zene Háza körüli sétányokon

10.30 Fireter óriáscsiga vonulás: a Magyar Zene Háza körüli sétányokon

12.30 velocipéd – Tűzmadarak Újcirkuszi vonulása Néprajzi Múzeumtól a Magyar Zene Házához

16.00 Fireter óriáscsiga vonulás: Néprajzi Múzeumtól a Magyar Zene Házához

18.00 Óriások menete a Néprajzi Múzeumtól a Magyar Zene Házához

21.30 Tűzparádé – A Fireter és a Tűzmadarak közös produkciója

Papírkenuk – interaktív installációk a Zene Háza körül

Papírkenu játszótéren:

11 óra Kabóca Bábszínház – Danny Bain: A fán lakó gyermekek

12.30    Gulyás László: Egérparádé

13.30    Griff Bábszínház: Ilók és Mihók és más bolondságok

15.00    Ziránó Színház: Pulcinella kertészkedik

16.00   Vojtina Bábszínház: Cirkusz minimusz

17.00    Lehőcz Zsuzsa – Takács Dániel: Dobronka cirkusz világszám

18.30   Fabók Mancsi: A székely menyecske  

Az esemény támogatója a Kulturális és Innovációs Minisztérium.