A Magyar Nemzeti Múzeum a MCC Fesztiválra különleges „MNM múzeumi jegycsomagot” ad ki

A Magyar Nemzeti Múzeum elkötelezett a tehetséggondozásban, az edukációban, az értékteremtésben és megőrzésben, …

… így jelen lesz Esztergomban az MCC Fesztiválon is izgalmas és interaktív régészeti programjaival és könyvkínálatával. Különösen fontos helyszín ez a Múzeumnak, hisz 3 tagintézménye is működik Esztergomban. Ezért akik a standhoz ellátogatnak, egy különleges MNM múzeumi jegycsomagot kapnak, amellyel a fesztivál ideje alatt ingyen látogathatják meg az Esztergomi Vármúzeumot, a Babits Mihály Emlékházat és a Balassa Bálint Múzeumot, a Magyar Nemzeti Múzeumba pedig egészen év végig lesz érvényes az ajándék belépő.

A fesztiválozók bármelyik intézményt is választják, különleges élménnyel gazdagodnak:

A Vármúzeum az esztergomi vár bástyarendszerének déli pontján található, a vár első királyunk, Szent István idején vált kiemelt fontosságú székhellyé. A Vármúzeum különleges kincseket őriz a magyar állam születési helyéről, emellett a királyi palota termeiben lévő helyiségeket mutatja be, melyet korhű berendezések díszítenek. A vár déli részén található az Árpád-házi királyok palotája, illetve annak maradványai.

A MNM Babits Mihály Emlékháza az irodalom rajongói számára kiváló választás és célpont! Nagy élmény a híres aláírásfal böngészése, ahol a Nyugat folyóirat nagyjai mellett a korszak híres művészegyéniségei is feljegyezték nevüket. Az innen a városra és környékére nyíló kilátás mindig elbűvöli a vendégeket. Ahogy annak idején Babitsékat is.

A megújult Balassa Bálint Múzeum állandó kiállítása – látványraktára – bemutatja Esztergom és környéke helytörténetét, nagy léptékben a kezdetektől egészen a 20. század közepéig. A tárlatban helyet kapnak a város és a környék kiemelt régészeti és történeti emlékei.

A Magyar Nemzeti Múzeum célja, hogy a fiatalok körében minél népszerűbbé tegye a régészeti munkát, a magyar történelem iránti érdeklődést. A Múzeum több mint 220 éve kutatja fel, őrzi és mutatja be a magyarság történetét, illetve az ezen a tájon élő népek őskori, ókori emlékeit. A kutatás, megőrzés és bemutatás nemcsak a jelenben fontos, hanem a jövőben is, így a múzeum célja, hogy a lehető legszélesebb körben népszerűsítse ezt a küldetést a fialatok körében is, minden lehetőséget megragad, ahol bemutathatja a tevékenységeit, és a történelem kutatásának számtalan módszerét izgalmas programok keretében.

Magyar Nemzeti Múzeum a régészet programokon túl a könyvkiadói tevékenységét is bemutatja a fesztiválon.

A kiadványok a múzeum gyűjteményeinek gazdagságáról és az intézményben folyó tudományos kutatásokról, illetve az intézmény által vezetett régészeti feltárásokról adnak számot. A könyves kínálat a gyűjteményi és a kiállítási katalógusoktól a történeti és régészeti monográfiákon és tanulmányköteteken keresztül az ismeretterjesztő kiadványokig terjed. A Kárpát-medence és Magyarország történetének meghatározó korszakairól gazdagon illusztrált ismeretterjesztő kiadványokat publikál a Múzeum, és célja az is, hogy a kutatások és a kiállítások tudományos eredményeit és rajtuk keresztül a Kárpát-medence és Magyarország történetét a külföldi közönség is megismerje és elismerje, így sok angol nyelvű kötet is elérhető.

A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Intézete, új szlogenjét hirdetve - Velünk felfedezhető a világ! is jelen lesz a fesztiválon, az alábbi programelemekkel:

 - „DEAD END” - Antropológiai sarok: A látogatók Dr. Csont bőrébe bújva betekintést nyernek, mikén ismerjük meg a múlt emberét a maradványaiból. Miben halt meg? Hány éves volt? Férfi volt vagy nő? Milyen betegségei voltak? Fedezzük fel együtt a múlt emberének titkait!

Az ásatások során nem csupán tárgyi emlékek, hanem emberi maradványok is előkerülnek. Mi más mondhatna el többet az egykor élt emberekről, mint a csontozatuk, valamint a temetésük módja. Miután a csontok a múzeumba kerülnek és az antropológus asztalán kiderül az eltemetettegyén neme, életkora, és bizonyos csontelváltozásokból akár egykori betegségeire is következtethetünk. Az eseményen a látogatók érdekes példákon keresztül megismerkedhetnek a történeti embertan rejtelmeivel és szabadon kérdezhetnek kollégáinktól.

- Zootropolis: Az ásatásokon előkerülő állatcsontok meghatározása sem maradhat el, a résztvevők kirakós játék keretében próbálhatják kitalálni melyik csont, melyik állathoz és milyen testtájhoz tartozhat. Nem mellesleg, mit mesélnek nekünk ezek a maradványok.