Nemcsak egy malomban őrlünk

Malmok és molnárok a Skanzenben.

Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén a kézműves foglalkozások és játékok, mesék és próbatételek a malmok és a molnárok körül forognak a szentendrei Skanzenben. Működés közben tekinthetik meg a látogatók a Skanzen Malom éve keretében megújult malmait, és a programok során betekintést nyerhetnek a molnárságnak, ennek a csaknem elfeledett mesterségnek a titkaiba. Bringatúrák, élő történelmi játék, menetleveles barangolás színesíti a programokat. Mindkét napon koncertet ad a Kaláka Együttes, és itt ünnepli 20. születésnapját Bartha Tóni Csúzlizdája is.

A Skanzenben a vidék képét évszázadokon keresztül meghatározó hagyományos malomtípusokat - szélmalomtól vízimalmon át a száraz-, és tiprómalomig - működés közben tekinthetik meg a látogatók ezen a két napon. Malomjátékok, gabonafelismerő játék, malom-labirintus, molnárlegény próbatételek várnak az érdeklődő kicsikre és nagyokra. A Skanzenben ezen a napon megsütik a múzeum malomkő nagyságú kenyerét, kóstolhatunk molnárkalácsot, és más, hagyományos őrleményből készült ételt! A Skanzen Étterem kínálatában túrós zsámiska és vaníliamártásos darahab is szerepel. A kétnapos program során lehet cipót sütni, kitelepülnek a Skanzen Pékség munkatársai, akiktől a kovászos kenyér készítésének rejtelmeit leshetik el. Molnársággal kapcsolatos meséket hallgathatunk a Skanzen mesélő helyszínén, a Hajdúbagosi házban.

A színpadi programok során szombaton a Majorka Bábszínház, vasárnap Bartha Tóni Bábszínháza és Paprika Jancsi szórakoztatja a gyerekeket. Délután 3-kor koncertet ad a Kaláka Együttes, és lesz citerazene is Dömény Krisztiánnal. A kézműves foglalkozások során sok más mellett készíthetnek a látogatók kenderfonalból karkötőt, kenyérkosarat, szalma lovat és kenyérzsákot is. A Molnárok és malmok hétvégén mindenki megtalálja a kedvére való programot a szentendrei Skanzenben.

2023. augusztus 19-20. Skanzen

(fotó Mohai Balázs)