Megnyílt az első kiállítás a Hild-villa virtuális kiállítóterében

A Hild-villa háromdimenziós másolata első alkalommal nyitja meg virtuális kapuit kiállítótérként a The Venice Glass Week nevű rangos nemzetközi üvegművészeti fesztiválhoz kapcsolódva.

A Budapest egyik ikonikus klasszicista műemlékét, a Hild-villát bemutató virtuális séta után az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet ezúttal virtuális kiállítóteret nyitott meg, hogy a művészet iránt érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramban részt vevő művészek alkotásait. Az első tárlat aktualitását a 2023. szeptember 2. és 15. között, immár hetedik alkalommal megrendezett Velencei Üvegművészeti Hét (The Venice Glass Week) adja, ahol idén több MMA művészeti ösztöndíjas – Koós Daniella, Sipos Balázs, Soltész Melinda és Telegdi Balázs – műveivel is találkozhat a közönség.

A 3D galéria segítségével három alkotó remekművei immár a fizikai távolságokat áthidalva, akár otthonról, bárki számára elérhetőek, a kiállítóterek virtuálisan bejárhatók. A Hild-villa különböző termein végig vezetve az érdeklődők számára lehetőség nyílik elidőzni Koós Daniella HILO váza kollekciójában, Telegdi Balázs Wrapped Forms I. és Wrapped Forms III. alkotásainál, illetve Sipos Balázs Áldozati bárány, Nagyhal megeszi a kishalat és a Kiűzetés a paradicsomból című művei között. Az információs táblákon nagyítással könnyen olvashatóvá válnak a képcímek, a leírások, és a tárlatvezetés során a tavalyi velencei üvegművészeti fesztiválba is bepillanthatunk a virtuális térben található videó segítségével.

Kiállító művészek

Koós Daniella üvegművész, egyetemi docens célja a maradandó értéket képviselő, fenntartható tárgykultúra meghonosodásának és a magas designminőségű tárgyak létrejöttének elősegítése. Tervezői munkája során arra törekszik, hogy hosszú távon érvényes esztétikai minőségű, funkcionális tárgyakat hozzon létre, melyek fenntarthatósági értéke a természetes, etikus, valamint minőségi anyaghasználatban és az akár generációkon átívelő használati potenciálban rejlik.

Sipos Balázs üvegművész 2003 és 2005 között az Ajka Kristály Zrt.-nél dolgozott tervezőként, ahol a casting technika gyári alkalmazásával foglalkozott. Itt készült a Prima Primissima Közönségdíjat elnyert alkotása is. Budapesten egy saját műhelyt épített fel, amely biztosítja számára azt a technológiai hátteret, amellyel szobrai és más alkalmazott üvegtárgyak készülnek.

Telegdi Balázs üvegtervező, üvegfúvó 12 éve foglalkozik üveggel. Folyamatosan kísérletezik, feszegeti az anyagszerűség és a technológiai lehetőségek határait, új utakat keresve. A hároméves művészeti ösztöndíjprogramban témája az üvegben rejlő feszültség okozta, emberi szemmel láthatatlan, de polárszűrővel látható mintázatok kifejlesztése, láthatóvá tétele építészeti üvegpanelekben. Célja, hogy építészeti üvegpanelekben is megjelenjenek az üveg anyagának izgalmas, de alig ismert lehetőségei.

A különleges élményt nyújtó kiállítóteret a MaxWhere keretrendszerben Baranyi Péter, Csapó Ádám és Galambos Péter magyar tudósok fejlesztették ki. A tér publikus, bárki számra ingyenesen elérhető az MMA MMKI honlapján és YouTube-csatornáján.